(Siste)

Det foreslår et utvalg som har vurdert den sosiale boligpolitikken i årene framover.

– Dagens leiemarked kan forsterke problemene for vanskeligstilte. For mange vil det derfor være et bedre og rimeligere alternativ å eie boligen, heter det i innstillingen, som ble overlevert kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) torsdag.

Mange forslag

Utvalget kommer med flere forslag som skal bedre situasjonen for vanskeligstilte på boligmarkedet. For å sette flere i stand til å eie egen bolig, foreslås mer fleksibel bruk av startlån, boligtilskudd og tapsfond.

Det bør legges til rette for et boligsosialt løft i kommunene, og i det private leiemarkedet bør det stimuleres til større innslag av seriøse og profesjonelle utleiere.

– Dette kan eksempelvis være private utleiere med en tydelig, sosial profil, som leier ut til utsatte grupper eller personer med lave inntekter, foreslår utvalget.

Kommunalminister Navarsete sier i en kommentar at hun liker særlig godt forslaget om at mange flere må få mulighet til å eie sitt eget hjem. Hun lover å se nærmere på tiltak som kan gjøre dette mulig.

Flere studenthybler

Regjeringens Boligutvalg foreslår også et kraftig løft i bygging av studentboliger fra dagens 1.000 i året til minst 1.500 i året.

Norsk studentorganisasjon (NSO) har for 2012-budsjettet krevd at regjeringen må øke studentboligbyggingen til minst 1.500 nye studentboliger i året, og utvalget støtter altså studentene.

Stor seier

– Dette er en stor seier for NSO og studentens krav. Vi har lenge krevd et kraftig løft i bygging av studentboliger, og er veldig glad for at boligutvalget støtter kravet vårt, sier leder i NSO Kim Kantardjiev.

– Nå forventer vi at regjeringen gjennomfører forslaget fra sitt eget utvalg og i 2012-budsjettet starter det løftet utvalget har anbefalt. I dag står 15.000 studenter i kø for å få en studentbolig. Det er 2.214 flere enn i fjor.

For snevert mandat

NBBL er imidlertid ikke fornøyd med boligutvalgets arbeid:

– Det hadde et alt for snevert mandat, sier adm. direktør Thor Eek i NBBL.

– Vi forventer at regjeringen tar langt bredere og grundigere grep når de legger fram boligmeldingen.

Eek mener det ikke er så mye det som står, men det som ikke står i rapporten som er problemet.

– Vi trenger en helhetlig boligpolitikk; en boligpolitikk for folk flest. Utvalgets snevre mandat betyr at man har utredet en boligpolitikk som kun omfatter tre prosent av Norges befolkning. Viktig nok, men ikke tilstrekkelig for å få vurdert behovet og oppgavene som skal sikre velfungerende boligmarkeder. (ANB)