(Siste)

[Romerikes Blad] Bofellesskap er en vanlig boform i de fleste byer, men å dele en byleilighet var aldri noe alternativ for gjengen i et gårdshus ved Li skole på Hagan.

– Nei, aldri mer et rom i en byleilighet, sier Silje Thorsen Hovgaard, opprinnelig fra Bergen, som har bodd i huset i ett år. Det samme har Kirsten Waardenburg fra Nederland.

– I vinter, da det var mørkt når jeg gikk til bussen om morgenen og mørkt når jeg kom hjem om ettermiddagen, tenkte jeg at det kunne vært fristende å flytte til Oslo. Jeg fikk tilbud i et bofellesskap på Majorstua, men slo det raskt fra meg. Prisen var tre ganger høyere enn her, sier Kirsten som ikke har angret en dag på den avgjørelsen.

– Her er jeg hjemme, sier hun.

– Jeg følte meg hjemme allerede på visning, det er så mye sjel i veggene her, legger Silje til.

Les også: Bokontroll av studenter

Av gjengen som nå bor i huset har Aslak Storaker, opprinnelig fra Mandal, bodd der lengst. Men om en uke er Nittedal historie.

– Jeg har bodd her i to år, men skal flytte til Asker sammen med kjæresten min, sier Aslak.

I tre år har mennesker delt hverdagen i huset på 120 kvadratmeter. Aslak er den første som flytter ut på ett år. Ytterligere et rom skal leies ut på ny, og responsen var stor da rommene ble annonsert på hybel.no. Det ene rommet koster litt mindre enn de andre på grunn av størrelsen.

Utearealene nær huset på den nedlagte gården benyttes flittig. En hane og tre høner skaper liv på tunet. I kjøkkenhagen dyrkes blant annet kål og hvitløk.

– Jeg kunne ikke noe om kjøkkenhager da jeg flyttet hit. Det er en unik mulighet til å lære, sier Silje som nettopp er ferdig med en bachelor i pedagogikk.

Gjengen er i alderen 20 til 31 år. En studerer til å bli bibliotekar, en til førskolelærer, en jobber med musikkdesign og en jobber på en gård i Nittedal.

På veggen på kjøkkenet henger en tavle med info om forskjellige praktiske gjøremål. Ingen faste matlagingsrutiner regjerer, men matbudsjettet er mer eller mindre felles.

– Det gir en helt annen stemning enn når alle har hver sin hylle i kjøleskapet, men noe mat har vi hver for oss, sier Silje.

– Jeg har bodd i bofellesskap i leiligheter tidligere, men der opplevde jeg at vi bodde på samme sted uten å bo sammen. Her bor vi sammen, sier Aslak.

Maten er gjerne økologisk, men det er ikke et must. Månedlig husleie er 10.000 kroner. Rundt kjøkkenbordet snakker de om hva bofellesskap koster i Oslo. Der er 4.000 kroner for et lite rom billig, kommer de fram til.

– Husleia vår går opp 800 kroner måneden, men det er fortsatt rimelig sammenlignet med hva man må betale for et rom i en byleilighet. I tillegg har vi store fellesarealer inne og stor hage, sier Silje.

Ifølge Silje er fem personer et fint antall i et bofellesskap.

– Jeg har delt leilighet med ni andre, men det ble for mange. Fem er et fint antall, sier hun.

Her kan du lese om hva som skjer når leiekontrakten går ut om ett år