I fjor vår sa daglig leder i Proaktiv Eiendom, Kenneth Aadland, til Bergensavisen (BA) at den nye energimerkeordningen etter hans mening ville påvirke boligprisene ganske sterkt.
Samtidig mente halvparten av oss andre at energimerkingen ville få betydning ved vårt neste boligkjøp.
Snart ni måneder etter at ordningen ble innført, har effekten ennå ikke vist seg.
Utslag i Danmark
Aadland står likevel inne for sine vurderinger fra ett år tilbake:
– Det har blitt mer søkelys på energikvaliteter enn før, men i dagens pressede marked tones effekten av dette ned, sier han til BA.
– Nå er tilbudet så lite at folk betaler det de må for å få boligen de ønsker, uten å legge vekt på energikvaliteter.
Energimerkeordningen på boliger ble innført 1. juli i fjor både i Norge og Danmark. I vårt naboland har ordningen allerede gitt utslag på boligprisene.
– Villaer med energimerke A, selges for to tredjedeler mer enn prisen på hus med karakteren G. Danskene betaler mer for å få et hus som har lavere eller minimale oppvarmingsutgifter, sier Boligsidens kommunikasjonsdirektør Birgit Daetz til Enova.
Penger å tjene
Ifølge president i Norges Takseringsforbund, Ole Øyvind Moen, skulle energimerkingen av boliger nå ha slått ut på markedsprisen, men siden det ikke har skjedde, langt kan dagens boligkjøpere tjene på det i framtiden.
– Det betyr at om du i dag kjøper en bolig med høyt energimerke, uten å måtte betale ekstra, vil du på sikt høste gevinsten. For vi er sikre på at energimerkeordningen vil øke boligprisene, sier han til Enova.
Norges Takseringsforbund mener boligens verdi stiger med rundt 100.000 kroner for hver karakter du går opp på skalaen.
– Energimerket er relevant for både bokvaliteten og økonomi. I et dårligere marked vil det kunne få avgjørende betydning for prisen, istemmer Aadland. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene