(Siste)

I et brev undertegnet av OBOS-sjefen Martin Mæland og leder av NBBL, Thor Eek ber de to statsminister Jens Stoltenberg (Ap) stanse forslaget fra Finanstilsynet om at kravet til egenkapital ved boligkjøp skal heves fra 10 til 15 prosent av kjøpesummen.

I brevet fra de to organisasjonene blir det fremholdt at forslaget fra Finanstilsynet vil ramme de som er vanskeligst stilt. Forslaget vil ikke dempe veksten i boligprisene, men i stedet føre til enda mindre boligbygging, heter det.

Usosiale krav

Kravet om mer egenkapital er usosialt og rammer dem som har minst fra før. Finanstilsynets nye retningslinjer vil føre til ytterligere sosial segmentering av boligmarkedet. De velstående vil ha råd til å kjøpe boliger mens de andre henvises til et stadig mer presset utleiemarked, heter det i brevet.

OBOS og NBBL har tradisjonelt hatt sterke bånd til arbeiderbevegelsen og representerer boligkooperasjonen i Norge. Nå kritiserer de den rødgrønne regjering i sterke ordelag for en usosial boligpolitikk.

Brevet slutter med en sterk oppfordring til Jens Stoltenberg om å ta politisk grep og stanse Finanstilsynets beslutning.

Overså boligsamvirke

OBOS og NBBL representerer hele det organiserte boligsamvirke i Norge. At dette samvirke nå i full offentlighet går så sterkt i rette med en statsminister fra Arbeiderpartiet har neppe skjedd før.

Brevet ble sendt før Stoltenberg møtte sentralbanksjefen og sjefen for Finanstilsynet i statens representasjonsbolig i forrige uke. Likevel sanksjonerte statsministeren synspunktene fra både sentralbanksjef og sjefen for det statlige Finanstilsynet.

Boligsamvirket har derfor summert sine synspunkter på norsk boligpolitikk i tre punkter.

Tre punkter:

* Årsaken til boligprisveksten er ikke først og fremst lett tilgang på kreditt, men manglende boligbygging og økte kostnader som følge av flere offentlige krav.

* Krav om mer egenkapital er usosialt og rammer dem som har minst fra før.

* Nyboligproduksjon kan bremses opp med påfølgende konsekvenser for boligforsyning, boligpriser og sysselsetting i byggenæringen.

Boligkooperasjonen mener primært at statsministeren og regjeringen kan stanse Finanstilsynets krav, men antyder også en subsidiær løsning. Den består i en gjennomføring av en full lovprosess med konsekvensutredninger og en politisk beslutning.

Til slutt tilbyr boligkooperasjonen å møte statsministeren for å komme med innspill om en fornyet statlig boligpolitikk. (ANB-NTB)