(Siste)

Det internasjonale pengefondet (IMF) kom tirsdag med en uttalelse om tilstanden i norsk økonomi, og hovedkonklusjonen er at norsk økonomi går godt og at Norge har klart seg bra gjennom den internasjonale økonomiske krisen så langt. IMF peker på stabil vekst i BNP, økt forbruk og god handelsutvikling, og mener norsk økonomi vil fortsette å vokse i moderat tempo.

Samtidig advarer organisasjonen om at det finnes to betydelige risikomomenter for tiden framover. Først og fremst kan krisen i Europa forverres og påvirke Norge negativt. IMF er også særlig bekymret for de høye boligprisene i Norge.

– Standardmodeller antyder en risiko for overvurdering. I Norge er avstanden mellom boligpriser og leiepriser i historisk perspektiv høyere enn for noen andre OECD–land, og forholdet mellom boligpriser i forhold til inntekt har oversteget nivåene som var før det kraftige boligprisfallet i slutten av 1980–årene, sier IMF–delegasjonens leder, Kevin Fletcher.

Priser til værs

IMF framhever at boligprisene i Norge har gått til værs de siste ti årene og at prisene fortsetter å stige. Organisasjonen er bekymret for konsekvensene av en mulig nedgang i prisene.

– Et fall i boligprisene utgjør en stor makroøkonomisk risiko, ettersom det vil dempe forbruk via formueseffekter og redusere investeringer i boliger. I tillegg har norske husholdninger en av de høyeste gjeldsbelastningene i forhold til disponibel inntekt blant OECD–landene. Veldig høy boliggjeld innebærer at et prisfall også kan føre til økt mislighold og økt belastning på bankenes balanser, sier Fletcher.

Statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva, sier de fleste av IMFs konklusjoner var som forventet, men at advarselen om de høye boligprisene er bemerkelsesverdig.

– Det er interessant at de peker så tydelig på faren for overoppheting i boligmarkedet. Her vil vi gjøre som de anbefaler og styrke virkemidlene i makroovervåkingen i økonomien, sier Schjerva til NTB.

Ifølge Schjerva vil Finansdepartementet legge fram nye tiltak for å styrke overvåkingen av finanssystemet til våren.

– Betydelig risiko

IMF mener Norge er bedre rustet enn mange andre land til å håndtere økt uro i eurosonen. Likevel advarer organisasjonen mot at det finnes betydelig risiko for at krisen kan føre til økonomisk tilbakeslag også i Norge, i form av redusert forbruk, mindre eksport, lavere oljepriser og finansieringsproblemer for banksektoren.

– Norge er ikke isolert fra det som skjer i resten av verden. Vår beste beskyttelse er å holde orden i eget hus. Jeg er enig med IMF i at en stram finanspolitikk vil beskytte konkurranseevnen, og gi pengepolitikken rom til å være et førstelinjeforsvar dersom situasjonen forverrer seg internasjonalt, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding tirsdag.

IMFs delegasjon har vært i Norge og hatt møter med relevante myndigheter, banker og observatører i Oslo som en del av IMFs bilaterale overvåking av Norge. Delegasjonen skal i januar utarbeide en mer omfattende rapport om norsk økonomi, som også skal diskuteres i IMFs styre. (ANB-NTB)

Les også: Kutt strømregningen