(Siste)

Det viser en ny utredning fra SINTEF Byggforsk.

Grunnlaget for konklusjonen er en spørreundersøkelse blant forbrukere, dybdeintervjuer med personer som nylig har handlet bolig, gruppeintervju med eksperter og en gjennomgang av en rekke boligsalgsrapporter.

– Undersøkelsene viser at en boligsalgsrapport oppfattes som klart bedre enn de enklere verditakstene, men det er rom for forbedringer, sier forskningsleder Torer F. Berg i SINTEF Byggforsk.

– En del av de aktuelle endringene vil medføre økt arbeid for takstmennene og en høyere pris for rapporten.

Blant annet anbefales det at bruken av tilstandsgrader må bli bedre enn i dag, og at levetidsbetraktninger bør angis med korreksjon for konkrete forhold ved boligen.

– Helst hadde vi sett at kostnadene for å utbedre mangler ved dårlig tilstand stipuleres, sier Berg.

– Rapporten bør også inneholde færre forkortelser og faguttrykk, samt bedre illustrasjoner og forklaringer på areal. Vi anbefaler også at selgers egenerklæring legges ved rapporten. Den bør også gjennomgås av takstmann og selger i fellesskap der det er mulig.

Svært mange nordmenn eier sin egen bolig. De fleste boligsalg skjer mellom to ikke-profesjonelle parter, og det oppstår ofte tvister i ettertid.

– En objektiv og faglig gjennomarbeidet tilstandsvurdering, tilpasset vanlige kjøpere og selgere, er avgjørende for å redusere usikkerhet og skape tillit, sier Berg.

De takstene og tilstandsrapportene som er vanligst å bruke i dag, er gjerne bestilt av selger og gir ofte sparsom informasjon om bygningens tekniske tilstand.

For å gjøre innsamling og rapportering av informasjon mer enhetlig, har takstbransjen utviklet en egen og mer omfattende boligsalgsrapport.

Det diskuteres nå om slike rapporter skal bli obligatoriske.

– Dette er et politisk spørsmål som Sintef Byggforsk ikke tar stilling til. Men materialet vårt viser at grundigere og bedre informasjon vil øke følelsen av trygghet, særlig for større boliger og boliger over en viss alder, sier Berg.

Etter dagens regler kan kjøper vanligvis bare kreve erstatning for mangler dersom selger har gitt feil opplysninger, eller hvis eiendommen er i vesentlig dårligere forfatning enn man kunne forventet.

– Eiendomskjøp skjer ofte svært raskt, og med liten mulighet for kjøper til å foreta grundige undersøkelser, sier Torer F. Berg.

– I ettertid blir mange kjøpere overrasket over boligens tilstand, og dermed kan det oppstå tvister. Boligsalgsrapporter av god kvalitet, kan ha stor betydning for kjøpernes forventninger og kan dermed bidra til forhindre konflikter.

Sintef Byggforsks rapport har fått navnet «Kvalitet i utførelsen av bolig­salgsrapporter – Hvordan gjøre rapporten til et tilfredsstillende og balansert bidrag til et velfungerende boligmarked?»

Den er utført på oppdrag fra Norges Takseringsforbund (NTF) og Forbrukerrådet. (ANB)