(Oppland Arbeiderblad)

Den lille ammunisjonsbygda på Vestre Toten spiller en betydelig rolle i den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden. Det ble behørig bekreftet fredag, da to statsråder brøytet seg fram i morgentimene oppover rv4 til Raufoss. Følgelig kom de selvsagt litt forsinket til presentasjonen av den gigantiske nyheten om at Norge bestiller artilleri fra Nammo for inntil 2,6 milliarder kroner.

I det store sikkerhetspolitiske bildet betyr dette at Nammo kan bygge ut sin produksjonskapasitet til å møte etterspørselen fra andre land, som både vil bygge opp egne lagre og støtte Ukraina. I tillegg selvsagt til at Norge kan etterfylle lagrene og sikre seg nyutviklet materiell som styrker vår egen forsvarsevne.

I det lokale og regionale bildet, gir regjeringens ordre mulighet for en historisk satsing på industriutviklingen på Raufoss. Nammo-sjef Morten Brandtzæg konstaterte at gravemaskinene vil rykke inn i industriparken om ikke lenge, og at det vil bli skapt et betydelig antall arbeidsplasser, først og fremst i Nammo – men også hos underleverandører og entreprenører.

Les også

Er lokale folk stolte nok av Nammo?

Ikke rart Vestre Toten-ordfører Stian Olafsen hadde trukket i dress for anledningen. Kommunens innbyggertall har de siste år gjenspeilet at det går godt i industriparken, der Nammo alene fylte på med 100 nye arbeidsplasser i fjor. Kommunen kan glede seg over at reguleringsplanen som åpner for utvidelser av industriparken etter mange år nå er på plass. Nå gjelder det å tilrettelegge for nye innbyggere.

Mens NTNU og Fagskolen Innlandet må banke på døra og spørre Nammo hva det er de trenger av kompetanse, og snarest få på plass tilbudene som vil utdanne det industrien etterspør.

Bakteppet er mørkt. Men når det er som det er, skal Raufoss og Gjøvikregionen være stolte av det sterke industrimiljøet og kompetansen som gjør at Norge selv kan bygge opp landets forsvarsevne – og samtidig gi konkret støtte til Ukrainas kamp og den Europeiske sikkerhetssituasjonen. Samtidig ruster investeringen Raufoss-industrien og regionen for å stå støtt inn i det som kan bli ei generelt turbulent økonomisk framtid.

Det er usedvanlig godt nytt på en fredag den 13.