(Oppland Arbeiderblad)

– En av Europas viktigste fabrikker. Vi er i en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon, og Nammo er viktig for å styrke egen beredskap og sikkerheten i Europa, sa forsvarsministeren til OA under et besøk hos Nammo på Raufoss i sommer.

Nammo er en av fire ammunisjonsprodusenter i Europa. På Industrikonferansen i fjor fortalte Nammo-direktør Morten Brandtzæg om en etterspørsel som hadde gått fra sju milliarder over siste seks år, til to milliarder bare i fjor. Tidligere i år opplyste Nammo å ha rundt tre års ventetid på nye bestillinger.

Så gikk den norske staten inn og bestilte ammunisjon for til sammen 4,2 milliarder kroner, som ga den langsiktigheten Nammo trengte for å gjennomføre flere tiltak som gjør at de kan øke produksjonskapasiteten og få ned ventetida. En ny fabrikk skal bygges og Nammo, som i dag har cirka 950 ansatte, har behov for ytterligere et par hundre nye ansatte de neste åra.

Fram i køa

Men for å kunne øke produksjonen, trenger Nammo også mer strøm. Dette har som tidligere omtalt ført til en diskusjon om prioritering av førstemann-til-mølla-prinsippet for innmeldte kraftbehov fra industrien. Selv amerikanske medier ble interessert i norsk kraftpolitikk da Nammo-sjefen illustrerte sitt poeng med at ammunisjon til Ukraina burde gå foran strøm til kattevideoer på TikTok.

Nå har Elvia bekreftet overfor Europower at Nammo har passert Green Mountain i køen. Neste hinder er en utrangert trafostasjon i Vardal. Denne må erstattes for å sikre stabil strømforsyning til Nammo. Den skal etter planen stå ferdig i 2026. Konsesjonssøknaden for nye Skyberg transformatorstasjon ble sendt NVE i fjor sommer. Men ett år senere har Statsforvalteren i Innlandet fortsatt innsigelse mot planene, som har høstet kritiske merknader fra også lokalbefolkning og kommuner.

Innsigelser

I et nytt brev går det fram at NVE møtte Statsforvalteren i Innlandet og Gjøvik kommune 30. august for å diskutere hvordan komme i møte innsigelser som er reist. Forslag til løsninger er i etterkant presentert, hvor NVE blant annet vil legge klimagassregnskap inn som forutsetning for å få konsesjon.

– Dette er bra, men ikke tilstrekkelig for å imøtekomme vår innsigelse til klimagassutslipp, konstaterer Statsforvalteren, som vil ha en nærmere redegjørelse om materialbruk og hvordan mer klimavennlig teknologi i transformatorstasjonen kan gi mindre klimagassutslipp både i anleggsfase og driftsfase.

– Reduksjon i utslipp av klimagasser er et viktig allment hensyn. Det er viktig at Statnett også i etablering av nye anlegg ser på mulighet for å redusere klimagassutslipp og at dette synliggjøres når søknader sendes på høring, skriver Statsforvalteren.

Veien videre

Gjøvik kommune har på sin side bekreftet at forslag til løsning på innsigelsene er tilfredsstillende, men at de avventer oversendelse av en trafikkutredning for endelig avklaring av Gjøviks innsigelse mot planene.

NVE skal nå avklare hvordan de forholder seg til svaret fra Statsforvalteren, og dermed hvordan veien blir videre for arbeidet med å få på plass transformatorstasjonen Nammo venter på.