– Fastlegekrisen er nå fullstendig ute av kontroll. Hver 24. innbygger i Norge mangler i dag fastlege, fastslår Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen, overfor TV 2.
Ifølge de offisielle tallene fra Helsedirektoratet er det 175.000 nordmenn som i dag ikke har fastlege. I april var tallet 150.000 pasienter. En spørreundersøkelse gjort av Allmennlegeforeningen sendt til landets 5.000 fastleger viser imidlertid at tallet er mye høyere.
– Samlet er det 235.000 pasienter på disse fastlegelistene. Det er 60.000 flere enn de 175.000 som man har operert med i det siste og som offisielt har stått uten fastlege, sier Klev.
Fastlegene «kuppes»
Toten Idag har tidligere skrevet om at selv om det ikke er noen fastlegekrise i Østre Toten, så står mange av kommunens egne innbyggere på venteliste.
– En del leger har kommet fra andre kommuner, og pasienter har valgt å følge legen. Kommunen kan ikke skille mellom egne innbyggere og innbyggere i andre kommuner. Det er Helfo som bestemmer, og pasienten kan i prinsippet velge seg en fastlege hvor som helst i Norge, forklarer enhetsleder Ola Løvstad for helse og mestring.
Løvstad mener at situasjonen i Østre Toten er relativt god sammenlignet med en del andre steder.
– Vi har veldig gode leger, og et veldig godt samarbeid med legene, sier han.
LES MER: Fastlegene i Østre Toten «kuppes» av pasienter fra andre kommuner: – Vi kan ikke gjøre noe med det
Bergen: Ingen ubesatte lister nå
Ifølge TV 2 har i overkant av 75 prosent av fastlegene respondert på undersøkelsen. Samtidig kan antallet nordmenn uten fastlege være enda høyere. Mens det ifølge Helsedirektoratet er to lister uten fastlege i Bergen, opererer Legeforeningen med sju ubesatte legelister. TV 2s egen undersøkelse viser at det er ytterligere to.
Undersøkelsen viser at 6.000 bergensere mangler fastlege, skriver Bergensavisen. Bergen kommune opplyser til BA at det akkurat nå ikke er noen lister som er ubetjente.
– De som ikke har fastlege, er de som står på ventelister og kommer fra andre steder i landet. De aller fleste av disse har en fastlege, men jeg forstår at det er vanskelig å bruke fastlegen sin, dersom man kommer fra for eksempel Alta, sier leder for enhet for allmennmedisin i Bergen kommune, Merethe Brattetaule.
Ansatte får grov kjeft av innbyggere på sms midt på natta
Ber Kjerkol forklare
Både Høyres og Frps helsepolitiske talspersoner Tone Wilhelmsen Trøen og Bård Hoksrud reagerer skarpt. Hoksrud ber nå helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) forklare situasjonen for Stortinget.
– Dette er rett og slett sjokkerende. Vi har lenge visst at vi har hatt en fastlegekrise og at så mange som 175.000 nordmenn står uten fastlege, men at tallet kan være så høyt som 235.000 bør få alle alarmer til å gå. Dette må statsråden svare for, sier Hoksrud til NTB.
Han viser også til at man innen kort tid risikerer at det vil være ytterligere 110.000 nordmenn uten fastlege i og med 114 leger sier de er i en oppsigelsesperiode.
Medisiner forsvant fra medisinrommet: – En alvorlig sak
– Nødvendig med tiltak
Kjerkol sier i en epost til TV 2 at hun får tallgrunnlaget fra Helsedirektoratet, og at direktoratet derfor må svare på hvorfor tallene skiller seg fra hverandre.
– Fastlegekrisen er høyst reell, og derfor har regjeringen lovet at vi skal komme med kraftfulle tiltak i 2023-budsjettet, forsikrer Kjerkol.
Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til kanalen at det er kommunenes ansvar å rapportere inn når en fastlege slutter, men at enkelte kommuner slurver.
– Jeg tror at situasjonen er blitt enda mer alvorlig gjennom sommeren, og at de nye tallene også trekker i retning av at dette bør få enda større tyngde. Det bør ikke komme som en overraskelse for noen at det er nødvendig å sette inn tiltak i nær fremtid, mener Guldvog.
Vestre Toten-lege om fastlegekrisen: – Det er alvorlig, veldig alvorlig
(©NTB)