I løpet av første halvår av 2023 har totalt 6071 personer blitt anmeldt for ruspåvirket kjøring i Norge.
Det er en oppgang fra 5625 i fjor. I Innlandet politidistrikt har 516 blitt anmeldt. Dette er en oppgang fra 461 anmeldelser i samme periode i fjor.
Kjørte i rus med sin egen datter som passasjer
Oppgang i Innlandet
Herover i distriktet meldes det om oppgang på av ruspåvirket kjøring på veiene.
Det er kun tre politidistrikt som har hatt nedgang – Øst, Nordland og Troms.
– Vi vet at mange aldri blir tatt. Vi skal derfor være glade for hver eneste en som politiet stanser i Innlandet. Utviklingen kan indikere at politiet har hatt flere ressurser tilgjengelig til å gjøre et større innhogg i mørketallene, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Erik Gyland organisasjonen MA-Rusfri Trafikk.
Undersøkelser viser nemlig at det daglig kjøres 140.000 kjøreturer i Norge av ruspåvirkede førere. Fungerende UP-sjef Olav Markussen sier derfor dette er et prioriteringsområde for utrykningspolitiet.
– Mørketallene er store, så vi avdekker kun en liten del av disse overtredelsene. Kjøring i ruspåvirket tilstand er en av hovedårsakene til de alvorlige ulykkene langs veiene, så det er derfor et prioritert kontrollområde for oss, sier Markussen og legger til:
– De siste årene har vi tatt i bruk flere spyttestere og vi har vedvarende høyt fokus på ruskjøring. Det kan være noe av årsakene til høyere tall, sier han.
Samme dag som kvinnen fikk bot for promillekjøring satte hun seg bak rattet igjen
Aldersfordelt
Tallene for første halvår 2023 viser at de i alderen 25–44 år dominerer statistikken.
Aldersgruppen med størst økning er imidlertid de unge voksne i alderen 18–24 med 164 flere anmeldelser enn i fjor.
– Erfaringsmessig vet vi at rundt en av fire dødsulykker skyldes ruspåvirket kjøring, og det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i år.
Fakta om fyllekjøring
I 2022 ble 11.651 personer anmeldt for ruspåvirket kjøring i Norge – det tilsvarer 32 personer hver dag. I 2021 var det 9573 anmeldelser.
9 av 10 anmeldte ruskjørere er menn.
Over halvparten av de som er anmeldt, mistenkt for ruspåvirket kjøring, befinner seg i alderskategorien 25–44 år.
Antall kvinner anmeldt for ruspåvirket kjøring har hatt en jevn økning de siste ti årene.
Alkohol er det vanligste påviste rusmiddelet.
Av illegale stoffer er THC (virkestoffet i cannabis) og (met)amfetamin hyppigst forekommende. De ti siste årene har andelen av blodprøver der det er påvist THC økt.
Kilde: marusfritrafikk.no (Organisasjonen MA – Rusfri Trafikk het tidligere Motorførernes Avholdsforbund)
– Sommermånedene topper vanligvis ulykkesstatistikken. Derfor er det svært viktig at UP er godt synlig langs veiene og fortsetter å ha fokus på ruskontroller. Oppdagelsesfare er et sterkt virkemiddel, fortsetter Gyland.
Tallene viser at Innlandet politidistrikt hadde 461 tilfeller i fjor, mens i år har dem hatt 516 på samme tid.