(Oppland Arbeiderblad)

Onsdag kveld sa nestleder i Fagforbundet Innlandet, Jon Inge Hagebakken til OA at man vil skjerme barn og unge og helse, inkludert dem som driver med smittesporing og vaksinering dersom det skulle bli streik.

69 medlemmer i Vestoppland var varslet tatt ut i streik, men Fagforbundet kom til enighet med KS i løpet av natta.

(Rettelse: En tidligere versjon av artikkelen meldte feilaktig om streikeuttak i Vestoppland. Her ble det altså enighet).

Utdanningsforbundet (Unio) kom imidlertid ikke i mål med forhandlingene. I Innlandet er foreløpig 199 offentlig ansatte i Ringsaker kommune tatt ut, opplyser leder Thore Johan Nærbøe i Utdanningsforbundet Innlandet til OA.

– Mellom 160 og 170 av disse jobber i skole og barnehage. Resten er innenfor helse og administrasjon. Et eventuelt neste trinn får vi komme tilbake til. Vi har ikke lyst til å gå ut i streik, men Unio er godt forberedt på konflikt. Vi forventer et tilbud med den reallønnsveksten vi må og skal ha for å sikre rekrutteringen til våre fagfelt, sier Nærbøe.

Over 7.000 tatt ut

Streiken betyr for hele landet at 7.390 Unio-organiserte lærere, sykepleiere og andre med høyere utdanning i barnehager, skoler, helseinstitusjoner og biblioteker tas ut i streik. Det berører 13 kommuner og 9 fylkeskommuner.

– Lønnstilbudet som lå i skissen fra mekler var altfor dårlig, og avstanden mellom oss og KS var for stor. Det mangler både helsepersonell og lærere i kommunesektoren. Vi må erkjenne at KS som arbeidsgiver ikke klarer å løse dette store samfunnsproblemet, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune i en pressemelding.

Arbeidstakerne har understreket at de ikke vil ta ut medlemmer som jobber med smittesporing og annet arbeid i forbindelse med pandemien.

Enighet om 2,8 prosent

LO kommune, YS kommune og Akademikerne kom på sin side til enighet om en ramme på 2,8 prosent, som gir ansatte et lønnstillegg på mellom 10.000 og 22.000 kroner.

– KS er glad for en løsning som sikrer kjøpekraften for kommunalt ansatte. Unio takket nei til dette og velger å gå til streik i en krevende situasjon for landet. Deres krav var umulige å innfri, sier forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS.

Både YS, LO og Akademikerne er fornøyde med å ha kommet til en løsning.

– Vi har kommet fram til et meklingsresultat som begge parter kunne godta. Vi i LO Kommune hadde noen tydelige mål, og vi har fått et resultat i tråd med LOs tariffpolitikk, sier Mette Nord, leder i LO Kommune.

– Dette er et spesielt år, som har gjort det vanskelig å få gjennomslag for det løftet som lærergruppen fortjener, sier leder for Akademikerne kommune, Tonje Leborg.

Amper stemning

Før meklingen hos Riksmekleren har stemningen vært amper, særlig blant lærere og sykepleiere, som i år har gått høyt på banen med krav om solid lønnsvekst. Grunnen er ikke minst at disse store gruppene føler seg grundig forbigått i fjorårets lønnsoppgjør.

Der måtte offentlig sektor godta en ramme på 1,7 prosent, i tråd med frontfaget, mens fasit for privat sektor ble 2,2 prosent.

For statens del kan brudd i forhandlingene føre til at 3.500 ansatte i blant annet departementet, politiet og universiteter blir tatt ut i streik.

Fakta om lønnsoppgjøret i offentlig sektor

  • LO, YS og NHO ble i april enig om en ramme for årets tariffoppgjør på 2,7 prosent. Ettersom anslått prisvekst er 2,8 prosent, utgjør dette en svak reallønnsnedgang.
  • De fire fagforbundene LO, Unio, YS og Akademikerne brøt forhandlingene med staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) og KS i slutten av april.
  • Onsdag startet meklingen i lønnsoppgjøret for staten, kommunene og Oslo kommune, som er tre ulike tariffområder.
  • KMD og KS har tilbudt en ramme på 2,7 prosent i tråd med rammen for frontfaget. Fagforbundene har imidlertid krevd reell reallønnsvekst.
  • Kommuneoppgjøret omfatter om lag 435.000 ansatte i kommunene og fylkene. Lønnsforhandlingene i staten omfatter nærmere 170.000 ansatte, mens oppgjøret i Oslo kommune gjelder drøyt 43.000 ansatte.
  • LO kommune, YS kommune og Akademikerne ble torsdag enige med KS om en ramme på 2,8 prosent, som gir ansatte et lønnstillegg på mellom 10.000 og 22.000 kroner.
  • Meklingen førte ikke fram mellom Unio og KS. Dermed tar Unio ut 7.390 lærere og helsearbeidere i streik over hele landet.
  • Torsdag morgen satt fremdeles partene i lønnsoppgjøret i staten og Oslo kommune i mekling på overtid hos Riksmekleren. Blir det ikke enighet her, kan over 5.000 ansatte tas ut i streik.

KILDE: NTB