– Vi har fått en bra mann til jobben, og jeg gleder meg til å jobbe med han, sier Jorun Vang, prosjektleder bygdebok for Toten
– Vi er glade for å ha fått på plass en så solid forfatter til jobben, sier styreleder i Toten historielag Hans Seierstad i en pressemelding fra historielaget søndag kveld.
Igangsatt i 2020
Arbeidet med ny bygdebok for Toten ble igangsatt i 2020. Boka skal handle om middelalderen på Toten, og være ferdig i løpet av 2025.
I prosjektbeskrivelsen heter det at boka skal være i populærvitenskapelig stil, og handle om folks liv fra rundt år 1000 – 1660 på Toten. Bakgrunnen for å velge denne tidsperioden er at den tidligere ikke er fullt ut dokumentert, det dukker stadig opp nye spor fra denne tida og det er nå over 50 år siden siste felles utgivelse.
– Kongsrud fikk tilbudet etter at historikeren vi først hadde skrevet kontrakt med valgte å takke ja til et doktorgradsstipend, sier Seierstad.
Østre og Vestre Toten kommuner, Totens sparebank og allmenningene danner det økonomiske grunnlaget for prosjektet.
Drop in-dåp på Totenåsen for å markere at Olav den hellige var på Toten i 1021
Har skrevet fire bøker
Håvard Kongsrud har vært bygdebokforfatter siden 2007. Han har publisert fire bygdebøker som rommer familie- og bostedshistorie med elementer av generell bygdehistorie.
Kongsruds hovedoppgave var om 1600-talls demografi og i mellomfag studerte han seinmiddelalderens pest og agrarkrise. Sammen med Petter Molaug har han bidratt til Norsk institutt for kulturminneforsknings (NIKU) siste bok om Oslos middelalderhistorie, som er i trykken nå. Forfatteren har også har også en fritidsinteresse for middelalderhistorie.
– Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben, sier Håvard Kongsrud.
Eliteokse fra Lensbygda settes inn i avl
Gard på Lena solgt for 7,5 millioner kroner – kjøperne fikk konsesjon