(Oppland Arbeiderblad)

Det er LO-sjefen i Innlandet, Iver Erling Støen, som bekrefter dette etter å ha deltatt i ukas utgave av OA Podden.

Mønstringen skjer samtidig med at streiken utvides og et stort antall ansatte tas ut av produksjonen av bildeler i industriparken.

Flere hundre mennesker er ventet å delta i aksjonen.

– Det blir taler, paroler og kulturelle innslag. Vi venter stor oppslutning, sier Støen til OA.

Hør denne ukens utgave av OA Podden

Frykter konsekvensene

I OA Podden advarer NHO-lederen i Innlandet, Jon Kristiansen, for konsekvensene av at streiken utvides. Bildelproduksjonen ved bedrifter som Benteler og Kongsberg Automomotive opererer ikke med lager.

Dermed kan bilproduksjonen i flere land bil rammet.

De utenlandske eierne ønsker også stabile og forutsigbare rammer.

– Sist det var en streik som varte litt lenger, i 2003, kom eierne til Norge for å be om å få slutt på streiken, sier Jon Kristiansen.

Både Støen og Kristiansen beklager at landet er kastet ut i den første streiken i et såkalt mellomoppgjør siden før krigen, men begge forsvarer de valg organisasjonene har gjort.

Kan streike lenge

– Vi kan streike lenge, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik foran mange hundre streikende som hadde møtt opp til markering på Youngstorget tirsdag.

Mange møtte opp på Youngstorget for å se lederne i LO, Fellesforbundet og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) holde appeller.

– Alle dere som er her, vet at LO under meklingen krevde økt kjøpekraft for medlemmene våre. I tillegg krevde vi et lavlønnstillegg som skulle utgjøre forskjellene mellom lavtlønte og høytlønte, samt mellom kvinner og menn.

Også Jørn Eggum i Fellesforbundet og Arne Larsen fra NNN holdt kraftfulle appeller.

– Vanlige arbeidsfolk har fått nok av å se prisøkning etter prisøkning, sier Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Det er ikke planlagt nye møter med LO og NHO om lønnsoppgjøret, ifølge riksmekleren. Mandag tok han opp taushetsplikt og lekkasjer med partene.

– Vi lakk ikke

– Jeg hadde et kort møte med LO- og NHO-lederen i går. Ett av temaene var taushetsplikt. De har bekreftet at de anerkjenner taushetsplikten og respekterer den, sier riksmekler Mats Ruland til NTB tirsdag formiddag.

LO har beskyldt NHO for å lekke taushetsbelagte opplysninger fra meklingen, som brøt sammen søndag og endte i storstreik.

– Skissen fra meklingen mellom NHO og LO ble ikke lekket av NHO, sier direktør Ole Erik Almlid.

Han vil ikke si om de skal ta initiativ til videre dialog med LO.

Håper på løsning

– Denne streiken lager en veldig vanskelig situasjon. Vi sa ja til den skissen riksmekleren la fram, og LO har overraskende nok valgt å si nei. Vi håper streiken blir avblåst, sier han.

Både LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-direktør Ole Erik Almlid har sagt ja til å stille i debattprogrammet Debatten på NRK tirsdag. Mandag sa LO nei.

Det bekrefter programleder Fredrik Solvang i et innlegg på Instagram.

Saken ble først omtalt av Dagbladet.

Mandag ville LO ikke stille i en ekstrasending debattprogrammet planla. Dermed ble den avlyst. Nå har imidlertid LO snudd.

Redaktør Knut Magnus Berge i NRK sier til Kampanje at de ikke har endret premissene for sendingen for å få LO med.

Strides om lønn

Bakgrunnen for streiken er brudd i meklingen om lønnsoppgjøret i det såkalte frontfaget, altså industrien.

NHO, YS og LO ble ikke enige om hvor høyt lønnstillegget skulle være i frontfaget, som igjen blir viktig for hvor mye mer lønn andre grupper i Norge vil få i år.

Det er ventet at prisene i Norge vil stige med 4,9 prosent i år. Derfor har LO krevd mer enn dette i lønnsvekst for å sikre at folk ikke får mindre å rutte med.

Uenige om lekkede tall

Flere medier gjenga mandag formiddag detaljene i skissen riksmekleren la fram for partene. Der foreslås det

* et sentralt tillegg til alle på 1,9 prosent

* overheng på lønnstillegget som ble gitt i fjor på 1,4 prosent

* lokalt lønnstillegg, såkalt lønnsglidning, på 1,9 prosent

Dette ville til sammen gitt en lønnsøkning på 5,2 prosent.

Men store grupper, som hotell- og restaurantarbeidere og renholdere, har liten eller ingen mulighet til lokale lønnsforhandlinger, framholdes det fra LOs side.

Uten lokale forhandlinger ville oppgjøret dermed i verste fall ende på 3,3 prosent for disse gruppene, med andre ord en solid reallønnsnedgang.