(Oppland Arbeiderblad)

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har kartlagt hele strekningen fra Totenvika og til Gjøvik med undervannsfartøyet «Hugin», som er en høyteknologisk ubåt som vanligvis brukes til langt heftigere oppdrag enn å kjøre i Mjøsa.

I to uker har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og NTNU kartlagt utvalgte områder, på jakt etter dumpeplasser for ammunisjon i Mjøsa.

De avsluttet arbeidet torsdag denne uken, og presenterte funn av store mengder ammunisjon, samt 70-tallssenkede DS Lillehammer og et eldre skipsvrak som i beste fall kan stamme fra 1300-tallet.

Les også

Gjorde funn av bomber og granater i Mjøsa

– Mer ammunisjon

Direktør Arne Julsrud Berg hos Mjøsmuseet sier til OA fredag at de venter spent på nye resultater fra bunnen av Mjøsa eter at de torsdag opplyste funn av det som kan være tidenes eldste funn på Mjøsas bunn.

– Det er ingen nyhet at det har vært dumpet ammunisjon i Mjøsa utenfor Gjøvik, men det er nytt at det er dumpet på flere områder blant annet i Totenvika og mellom Gjøvik og Smedstua. Nå venter vi spent på hva som har blitt avdekket, sier han.

– Vi vet at dampbåten «Vormen» ble slept ut og senket like nord for Skibladnerhuset utenfor Gjøvik i 1970-åra. Den skulle vi gjerne likt å lokalisert. Vi håper å ha flere svar i løpet av neste uke, sier Julsrud Berg.

Julsrud er selvsagt også spent på om det dukker opp flere fartøyer som ligger på bunnen.

Video: Forsvarets forskningsinstitutt / NTNU

Håper på «glassbåt»

Undersøkelsene av grunnen mellom Toten og Gjøvik, kan by på meget spennende funn. Arkeolog Øyvind Ødegård i NTNU, som er spesialisert på marinarkeologi, har spesielt ett håp:

– Vi vet med stor sikkerhet at et av skipene lastet med glass fra Gjøvik gikk ned på 1700-tallet, men vi har ikke god posisjon på hvor dette skjedde. Det kan egentlig være hvor som helst mellom Gjøvik og Minnesund, men det er jo et lønnelig håp om at det skal dukke opp mer om dette i de dataene som nå analyseres, sier han til Oppland Arbeiderblad.

Slik OA forstår det, er det igjen analyse av cirka halve bredden mellom Gjøvik og Mengshoel. Hva som ligger der, er ukjent. Det ble også gjennomført et «tokt» med ubåten sørover fra Evjua mot Skreifjella og Falken torsdag ettermiddag, som det foreløpig ikke finnes resultater fra. Også fredag kjøres det med ubåten, denne gangen øst for Helgøya og mot Hamar.

– Jeg er veldig begeistra for funnet av det eldste vraket vi har gjort. Det er ekstremt spennende. Vi planla å gå ned med kamera for å få bilder av det torsdag, men på grunn av mye vind og bølger var ikke dette mulig, sier Ødegård, som per nå ikke vet helt sikkert når man kan få undersøkt funnet av det gamle skipsvraket med videobilder.

Video: Forsvarets forskningsinstitutt / NTNU