Maren Lundby var svært glad etter sitt første hopp.
– Det var utrolig kult. Det var en utrolig følelse å sette utfor den bakken her etter å ha kjempet for det, sa Lundby til OA rett etter sitt historiske hopp.
Se det første hoppet fra toppen av bakken her:
Utover dagen kom hun i flytsonen og slo til med et hopp på 212,5 meter i tredje treningsomgang.
– Tiden er inne
Maren Lundby har lenge vært en forkjemper for likestilling i hoppsporten og en av hjertesakene hennes var blant annet å få hopp på OL-programmet. Det ble en realitet under de olympiske lekene i Sotsji i 2014.
I 2018 og 2022 vant hun OL-gull.
I april i fjor bestemte det internasjonale skiforbundet (FIS) at kvinnene endelig skulle få gjøre som herrene har gjort i alle år. Hoppe skiflyging i verdens største hoppbakke under Raw Air.
Det har vært en debatt over lengre tid hvorvidt kvinner skal få lov å hoppe skiflyging. Maren Lundby føler hun fikk bevist noe for skeptikerne lørdag.
– Føler du at dere har motbevist noe med det dere gjorde i dag?
– Ja uten tvil. Jeg føler alle 15 hopperne leverer kjempefine hopp i dag. I tillegg hopper vi langt og det er heller ingen skumle hopp. Så de som mener kvinner ikke bør hoppe skiflyging, de tror jeg må se seg selv i speilet litt og tenke at tiden er inne. Det var det for 20 år siden også, sier Lundby.
– Dette gjør vel at det er plass til flere i framtiden?
– Jeg vil jo si at dette er vårt inntog i skiflyging. Det er ikke siste gangen dere ser oss, fortsetter Lundby og legger til at det nå blir vurderinger og evalueringer etter helgen for å se om antallet deltakere kan økes i framtiden.
– Det at det gikk fint med 15 stykker er det ingen tvil om.
Massivt snøfall setter stopp for historisk Lundby-hopp: - Helt greit at de utsetter
Deler meningene
Canadiske Alexandria Loutitt, som i sitt siste hopp satte verdensrekorden på 222 meter, er enig i Lundbys uttalelser om kvinners plass i skiflyging.
– Det er et stort steg framover. Vi beviser at vi er like gode som herrene. Det er spennende å se på oss. Det er mer enn en jente over 200 meter. Det er noe jeg mener er en veldig «big deal» i dag. Nå må vi bare jobbe for å få flere konkurranser for kvinner, både i normale bakker og skiflyging. Dette første steget var veldig bra, sa Loutitt til Oppland Arbeiderblad.
Skipresident Tove Moe Dyrhaug var også svært glad for at kvinnene fikk hoppe i Vikersund lørdag.
– Det er helt fantastisk å se den gleden blant jentene som flyr. Det er en stor dag for både norsk og internasjonal hoppsport og det er ekstra fint at vi har det i Vikersund. Dette er en veldig bra dag.
Anette Sagen har lenge kjempet for kvinnelig hoppsport. Moe Dyrhaug synes det er bra at det er nettopp Maren Lundby som har tatt over den stafettpinnen.
– Det er ingen tvil om at vi må ha pionerer som står fram. Maren har tatt over kampen og det er ekstra gøy å se at hun hopper her i dag, det er fantastisk.
– Hva betyr denne dagen for hoppsporten?
– Den betyr mye. Det er en sak vi har jobbet for i mange år og endelig er barrieren brutt. Vi har ventet på datoen og alt gikk bra i dag, så nå venter vi bare på fortsettelsen, sier hun til OA.
Her setter Maren utfor i Vikersund for første gang:
Står veldig høyt
Sportssjef Clas Brede Bråthen var naturlig nok en av de stolteste på sletta i Vikersund etter at den første treningsomgangen var gjennomført.
– Jeg er veldig glad og det føles godt å se alle de blide jentene som ikke klarer å skjule gleden over å ha gjort noe som noen kanskje for ett år siden trodde de aldri skulle få gjøre i karrieren, sier han til OA.
Han synes det er godt å se at jentene mestret hoppingene.
– Det er som å stå på en hoppskole å se en sjuåring hoppe timeteren for første gang. Det er helt utilslørt glede og det er det idrett til syvende og sist handler om.
Bråthen setter hoppingen i Vikersund høyt opp på listen.
– I min minnebok kommer disse øyblikkene fra i dag til å stå veldig høyt.
Han tror også flere dører ble åpnet og at det nå er fritt fram for å utvikle kvinnelig hoppsport videre.
– Det er dette vi vil. Å ta de neste stegene, sier han.
Gjenopplev det historiske hoppet til Maren Lundby øverst i saken!
– Uten tvil det råeste jeg har opplevd
Det er de 15 best plasserte i Raw Air-sammendraget som får hoppe i Vikersund.
Maren Lundby kunne ikke unngå å dra på smilebåndet etter at hun hadde landet det første hoppet i monsterbakken.
– Det var en ganske rå dag rett og slett, sier hun.
Hun hoppet 131,5, 199 og 212,5 meter, som en liten stund var verdensrekord. Den ble slått av Alexandria Loutitt som hoppet hele 222 meter i sitt tredje hopp. Tidligere på dagen ble slovenske Ema Klinec historisk da hun var den første kvinnen over den magiske 200-meterstreken offisielt med et hopp på 203 meter.
– Jeg åpna med å være litt spent og kjente at det var noe som skulle skje i dag og det toppa seg før den første omgangen. Jeg tror jeg svetta en liter i den første pausen, det var som en foss, sa hun nede på sletta etter lørdagens trening.
Lundby slet med å komme i posisjon i tilløpet og var for tidlig på kanten i sitt første hopp, godt preget av nervene.
Se hva Lundby sa etter det første hoppet her:
På det andre hoppet fant hun teknikken og rytmen i den gigantiske bakken og fikk med det flyt foran hoppet på 199 meter.
– Det er utrolig artig. På det andre hoppet finner jeg alt. Jeg kommer bra ut og får trykket på ved hoppkanten og presset skiene under meg, da hjelper det
– Er dette det morsomste du har opplevd som skihopper?
– Det er uten tvil det råeste jeg har opplevd i hoppbakken når det gjelder opplevelsen og det å fly. Så det er det råeste ja, sier hun.
Klinec overlegent best søndag
Ema Klinec satte ny verdensrekord og var overlegent best i tidenes første offisielle skiflygingsrenn for kvinner i Vikersund søndag. Silje Opseth ble nummer to.
Opseth klinket til med 211 meter og ny personlig rekord i første omgang. I andreomgangen leverte hun nok et godt hopp og strakte seg ned til 207 meter. Det holdt til en andreplass, 41 poeng bak seieren.
Maren Lundby hoppet 186 meter i første omgang og var dermed nummer fem før andrehoppet. Til tross for en god plassering var Lundby tydelig skuffet nede på sletta. Før svevet virket Lundby å ha gode muligheter til å kunne ta tilbake lørdagens verdensrekord.
Heller ikke i andreomgangen fikk Lundby det til å stemme da hun hoppet halvannen meter kortere enn i førstehoppet. Dermed endte hun som nummer seks i konkurransen.
– Jeg ser hva jeg gjør feil og det er ikke helt maks i dag, dessverre. Det er på ingen måte klaff på noen måter, sa Lundby til TV 2 etter konkurransen