– Folk er spesielt redde for kunstig intelligens, og frykter at de ikke lukter lunta før det er for sent, sier sikkerhetsspesialist Torgeir Pettersen i Frende Forsikring.
Tallene er fra en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Frende, som har spurt 1000 nordmenn.
Ifølge undersøkelsen har én av tre blitt svindlet digitalt. Én av fire har blitt frastjålet identiteten eller fått brukerkontoer hacket. Syv av ti frykter at kunstig intelligens gjør det vanskeligere å avsløre svindlere. Samtidig har én av fire svart at de klikker på lenker i SMS-er de får fra andre enn sine nære.
Ifølge pressemeldingen fra Frende viser tallene at menn og de under 30 år er mest utsatt for svindel.
– Det overrasker meg ikke. Menn har gjerne overdreven tro på seg selv og tar større risiko, for eksempel med investering i kryptovaluta. At de unge er mest utsatt er nok motsatt av det mange tror, men det er ikke ulogisk med tanke på hvor aktive de er på nett, sosiale medier, netthandel og andre digitale plattformer, sier Pettersen.

Kjell Erik fikk beskjed om å betale «boten» innen 24 timer: – Gir ikke mening i det hele tatt
Kunstig intelligens
At syv av ti frykter kunstig intelligens, sier Pettersen er med god grunn. Han opplyser at han selv har blitt oppringt av «PayPal», hvor en svært troverdig norsk damestemme snakket.
– Hun introduserte seg selv og sa at det var noen mistenkelige transaksjoner som nylig var gjort fra kontoen min. Stemmen og språket var så bra at det trolig var en KI-generert stemme som ringte og ville at jeg skulle trykke på noen taster for å komme videre, sier han.
Sikkerhetsspesialisten la på samtalen. Ifølge Tina Jerstad i Mehrwerk, er det ikke farlig å ta telefonen dersom du blir oppringt av svindlere. Svindelen skjer ikke ved at man tar telefonen.
– Stopp opp hvis den i andre enden ber deg logge inn noe sted, med BankID, vipse eller noe slikt, sier hun.

Selge noe på Finn? Nå må du betale først
De største truslene
Frende forsikring har laget en oversikt over det de mener er de største digitale truslene i 2025:
Phishing: Ondsinnede lenker som prøver å få tak i sensitiv informasjon som passord, engangskoder og kortdetaljer. Mottas ofte via e-post, sms, og apper der folk kan sende deg meldinger.
- Ikke klikke på lenker du ikke forventer eller kjenner til. Skru på multifaktorautentisering på alle kontoene dine. Sørg for at nettleseren og enheten din alltid er oppdatert.
Svindelforsøk: Kommer i en rekke former, for eksempel telefonsamtaler, smser, falske nettbutikker, utpressing eller investeringsmuligheter.
- Vær kritisk til hvilke anrop du besvarer, spesielt fra utenlandske nummer. Handle hos nettbutikker du allerede kjenner til. Ta en bakgrunnssjekk eller sjekk omtaler på trustpilot før du handler. Bruk kredittkort når du handler på nett. Ikke ha åpne profiler på sosiale medier.
Ondsinnede annonser og pop-ups: Angripere utnytter annonser på Google, nettsider og sosiale medier for å spre skadevare eller drive svindel.
- Bruk en ad-blocker-utvidelse i nettleseren din. Bruk en nettleser som har reklameblokkering og personvernbeskyttelse innebygget. Last ned kun apper og programmer fra pålitelige kilder.
Kunstig intelligens: Sparer cyberkriminelle for mye tid og skaper troverdige stemmer, tekster, bilder og videoer.
- Tenk på konteksten, gir det du opplever mening? Ikke klikk på noe du får tilsendt hvis du ikke er sikker.
Les mer om: artikkelemnene