Hos Orkla-fabrikken Kims på Skreia er 50 organiserte i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) klar til streik.
Hovedtillitsvalgt Egil Bekkevold forteller til OA mandag morgen at han ennå ikke har rukket å prate med alle medlemmene.
– Vi var forberedt, men det kommer likevel brått på, sier han.
Han sier de skal bruke dagen til å informere medlemmene. Streikelister er allerede satt opp.
– Det blir full stans i produksjonen. De øvrige konsekvensene av det må vi komme tilbake til, sier fabrikksjef Jens Christian Ulsrud til Oppland Arbeiderblad søndag kveld.
Mandag morgen sier han at de har et håp om at streiken skal vare kort tid, men frykter den kan bli langvarig.
– Det er en historisk dag, Vi har aldri opplevd en slik streik, sier Ulsrud til OA.
Streikeuttaket
Søndag ettermiddag kom nyheten fra forhandlingsbordet mellom NHO, YS og LO. Det blir ingen enighet, og fra 06.00 mandag morgen er 24.500 arbeidstakere fordelt på de to arbeidstakerorganisasjonene i streik.
Antallet tatt ut i streik fra lokale bedrifter:
- Betonmast Innlandet AS (43 ansatte ut i streik)
- Backe Oppland AS (37 ansatte ut i streik)
- Østraadt Øst AS Avd Gjøvik (4 ansatte ut i streik)
- Toma Facility Norge (ukjent antall)
- Orkla Confectionery & Snacks Norge Avd. Skreia (50 ansatte)
- Felleskjøpets butikker (12 ansatte fordelt på Innlandet)
- Veidekke har et stort antall ansatte som tas ut i streik. I første omgang er det Lillehammer, Gjøvik og Valdres som påvirkes av streiken, men OA har ikke klart å ta rede på hvor mange ansatte på hvert sted. I region Øst er det 177 ansatte.
Ugunstig tidspunkt
Kommunikasjonssjef i Felleskjøpet Veronika Skagestad forteller til OA at streiken kommer i et ugunstig tidspunkt for landbruksbutikken. De har ansatte som er berørt av streikeuttaket mandag.
Totalt skal 12 ansatte i Felleskjøpets ni butikker i Innlandet streike.
– Dette er en sært viktig tid på året – både for våre kunder og for oss i Felleskjøpet. Det er meldt sol og varme den kommende uka, og da starter våronna og hagesesongen, sier Skagestad.
Nå fokuserer kjeden på å tilrettelegge slik at tilbudet vedstår ved alle Innlandets butikker.
– Ved de berørte butikkene vil vi legge til rette så godt vi kan for å opprettholde et godt tilbud til våre kunder, og sikre at vi forbli leveringsdyktige ovenfor både den norske bonden og forbrukerne i denne viktige tiden, opplyser hun.
Full forvirring
Leder i Backe Oppland Hans-Jørgen Bjøralt fikk streiken i fanget under søndagsmiddagen. Han er usikker på hva som skjer framover. Til Oppland Arbeiderblad sier han det er usikkert hvordan mandagen vil se ut.
– Vi prøver nå å få kontroll selv over situasjonen, sa Bjøralt tidlig søndag ettermiddag.
– Har dere oversikt over hvor mange fra dere som blir tatt ut i streik?
– Per nå vet vi ikke mer enn det som har kommet ut i avisene fra før av. Vi skal ha et møte nå i kveld, hvor vi håper å få en større oversikt, sier Bjøralt.
På deres hjemmesider oppfører Backe Oppland 68 ansatte i bedriften. OA fikk etter intervjuet med Bjøralt bekreftet at 37 Backe-ansatte tas ut i streik.
– Foreløpig ikke full stopp
Ståle Kværndal hadde, som kollega Bjøralt i Backe Oppland, akkurat mottatt nyheten om at det blir en storstreik søndag ettermiddag. Begge har tunge koronaår og varierende marked for entreprenørene bak seg.
Nå skal de inn i en streik, som det er ukjent hvor lenge vil vare.
– Dette vil helt klart påvirke byggeprosjektene våre. Vi krysser fingrene for at det ikke blir langvarig, men det er jo noe man frykter, sier Kværndal.
Han bekrefter at 43 av deres ansatte skal ut i streik fra mandag. Totalt har Betonmast over 70 ansatte.
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud uttaler til NTB søndag kveld at han også frykter at det kan bli langvari.
– Vi forholder oss til meklingen vi har vært i, og har fått framlagt en skisse som vi takket nei til. I enhver arbeidskamp så vil den helt sikkert vare en stund, sier Skjæggerud til NTB.
Ingen løsning
Meklingen i frontfagsoppgjøret har ikke ført fram til løsning mellom LO og NHO, og 23.000 fagorganiserte går ut i streik fra mandag.
LO bekrefter på sine nettsider at det er brudd i meklingene og at 25.000 går ut i streik fra mandag. Det tallet inkluderer også YS-medlemmene, som utgjør 1500 personer.
Partene har vært i mekling hos Riksmekleren siden fredag klokka 10 for å bli enige om størrelsen på årets lønnsoppgjør. Fristen for å komme til enighet var ved midnatt natt til søndag, men meklingen fortsatte på overtid.
– LO krevde økt kjøpekraft for alle sine medlemmer og et løft for de lavtlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
NHO beklager streik
Søndag ettermiddag sa LO nei til riksmeklerens skisse. Denne skissen hadde NHO godtatt. Streiken starter mandag klokka 6.
– Denne streiken er ene og alene NHOs ansvar. Vårt hovedkrav var økt kjøpekraft for alle våre medlemmer. Det var NHO ikke villig til å innfri. Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier Følsvik.
NHO-direktør Ole Erik Almlid sier at han beklager streiken og at NHO har strukket seg langt.
– Vi har gjort alt vi kan for å ta ansvar for å ikke sende Norge ut i en streik. Nå er vi der at vi har en konflikt i et mellomoppgjør for første gang noensinne, sier Almlid.
Trapper opp
Streiken trappes opp fredag. Da utvides streikeuttaket med ytterligere 15 509 medlemmer. I dette uttaket vil det blant annet være flere hundre industriarbeidere på Raufoss.
Dermed vil 38.000 LO-medlemmer fra fredag vil være tatt ut i streik, hvis den vedvarer ut arbeidsuka.
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, som vil si at det kun forhandles om lønn. Det har aldri tidligere vært streik i et mellomoppgjør i moderne tid.
LO tar ut nesten 23.000 i streik, mens YS har varslet at de tar ut 1.500.
LO har varslet at de trapper opp streiken og tar ytterligere 15.509 medlemmer ut i streik fra fredag. Etter det FriFagbevegelse erfarer, var streikeuttaket en reaksjon fra LO på at NHO var lite imøtekommende i forhandlingene.
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, som vil si at det kun forhandles om lønn. Rammen i frontfaget er førende for de andre lønnsoppgjørene som kommer på løpende bånd utover våren.
Det betyr at den lønnsøkningen industrien tåler, blir omtrent den de andre gruppene i det organiserte arbeidslivet kan vente seg.
Det er første gang i historien det er blitt streik i et mellomoppgjør.
Nå kan ølkranene bli stengt
LO ville ha reallønnsvekst for sine medlemmer, altså en lønnsvekst som er høyere enn prisstigningen.
Anslaget fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at prisene vil stige med 4,9 prosent i år.
En eventuell streik kommer til å ramme hardt, bredt og over hele landet, varslet de to hovedorganisasjonene LO og YS da de kom med sine første streikeuttak tirsdag.
LOs liste over medlemmer som tas ut er lang, men flere av uttakene skjer hos bryggerier som Ringnes, Hansa og Mack. Dermed kan stengte ølkraner bli en følge av streiken. Hos Coca-Cola tas drøyt 120 ut i streik.
Også matindustrien, herunder Orkla, og de store industrilokomotivene i leverandørindustrien, der Fellesforbundet har mange medlemmer, kan rammes hardt. Dette gjelder bedrifter som Aker Solutions, Aibel, Kaefer og STA for å nevne noen. I tillegg vil fergetransporten landet rundt rammes generelt.