(Oppland Arbeiderblad)

Fra mai til juni skal Statsforvalteren på oppdrag fra Miljødirektoratet gjennomføre en landsomfattende tilsynsaksjon for å kontrollere kunstgressbaner.

Formålet med aksjonen er å sjekke om eierne følger det nye regelverket som skal hindre at gummigranulat sprer seg i miljøet.

Både kommuner og idrettslag

Det er i hovedsak kommuner som eier kunstgressbaner, og som derfor vil bli kontrollert. Men Statsforvalteren i Innlandet påpeker at også idrettslag eller andre foreninger også kan vente seg å bli kontrollert dersom de eier eller drifter kunstgressanlegg.

Disse forholdene er spesielt viktige i aksjonen

  • At utendørs baner som er etablert eller rehabilitert etter 1.juli 2021 har barrierer rundt idrettsbanen som hindrer spredning av gummigranulat
  • At det fins opplegg som hindrer spredning av gummigranulat ved brøyting og lagring av snø, drens- og overvann utendørs og avløpsvann innendørs
  • At eiere har tiltak som hindrer spredning av gummigranulat ved bruk av banen eller bruk av anleggsmaskiner
  • At gummigranulat er levert til lovlig avfallsmottak

Kilde: Statsforvalteren i Innlandet

Kunstgressbanene består av syntetiske gressmatter som blir tilsatt gummigranulat. Gummigranulat fører til et årlig utslipp av mikroplast på i underkant av 6000 tonn, og tidligere undersøkelser viser ifølge Statsforvalteren at omtrent seks prosent av gummigranulatet på kunstgressbaner havner utenfor banene hvert år.

I Gjøvikregionen er det flere baner med kunstgress. På landsbasis er det om lag 2000 slike baner.

Første gang

1. juli 2021 trådte det i kraft nye regler som stiller krav til utforming og drift av idrettsbaner med plastholdig, løst fyllmateriale. Reglene gjelder både utendørs og innendørs.

Det er første gang det gjennomføres en tilsynsaksjon med de nye kravene i forskriften.

På Miljødirektoratets nettsider heter det at Statsforvalteren kan føre tilsyn og vil gi avvik dersom det er krav i forskriften som ikke er oppfylt. Videre vil den ansvarlige bli bedt om å sørge for at avviket/bruddet blir rettet opp snarest. Tilsynsmyndigheten kan også varsle og vedta tvangsmulkt for å sikre at kravene i regelverket blir oppfylt.