(Oppland Arbeiderblad)

Nammo-direktør Morten Brandtzæg er for øyeblikket på en konferanse i USA, hvor både våpenprodusenter, myndighetspersoner og mulige kjøpere av norske våpen er til stede. Under konferansen har naturlig nok krigen mellom Ukraina og Russland blitt tema.

Til NRK sier Brandtzæg at den norske leveransen av M72-våpen til Ukraina får - og ikke minst vil få - store bivirkninger for Raufoss-bedriften. Men trolig må man vente noen år før man ser den store betydningen.

– Det er betydelige endringer i etterspørselen etter det vi driver med, som er avansert ammunisjon og skulderfyrte våpen. De første par årene vil ikke dette ha noen økonomisk betydning, da våpnene som er i Ukraina er produsert fra før. Det vi kan se konturene av, er en oppbygging av lagre, spesielt hos nordeuropeiske land, sier Brandtzæg til statskanalen fra konferansen i Washington.

Zelenskyj ba om mer våpen – får de fra Raufoss

Russland har advart

M72 er en panservernrakett i 66 millimeter kaliber. Det er et engangsvåpen som ble utviklet i USA, og den produseres i dag av Nammo Raufoss AS i Norge.

Tidligere har russiske myndigheter vært klare overfor land som sender våpen til Ukraina - og sagt at det vil bli ansett som en motstand mot dem. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har uttalt at Norge ikke på noen måte kan anses som en part i krigen, selv om det til sammen har gått 4000 panservernraketter til ukrainske soldater.

– For at Norge skal kunne anses som part til krigen, må vi delta aktivt i militære operasjoner i Ukraina med norske militære styrker eller ved norsk utøvelse av styring eller kontroll av styrkers maktanvendelse. Den våpenstøtten vi bidrar med, kan ikke anses som slik deltakelse, har hun sagt.

– Russland har ikke rett til å rette angrep mot Norge på grunnlag av den våpenstøtten vi har bidratt med til Ukrainas utøvelse av selvforsvar.

PST: – Ingen endringer i trusselvurderingen

Har utfordringer

Nammo-sjef Brandtzæg forteller videre til NRK at det ikke er helt problemfritt å være våpenprodusent for tiden. I likhet med øvrig industri i Europa, har Raufoss-bedriften store problemer med å få deler og materialer de trenger som følge av krigen i Ukraina.

– Det å få tak i komponenter, råvarematerialer, som stål, og få det når man trenger det, er vanskelig. Det er restriksjoner hos flere eiere av blant annet stålselskaper, som kan ha fått begrensninger på salg. Det er flere utfordringer, sier han.

NTB skrev i starten av mars at totalt 22 land har bidratt med våpen til Ukraina etter at Russland gikk til angrep. Alt er koordinert av det amerikanske forsvarsdepartementet.

På det tidspunktet ankom det 14 fly hver dag til en rullebane nær grensa til Ukraina. Det har blitt holdt hemmelig nøyaktig hvor dette er.