(Oppland Arbeiderblad)

Konsernsjef Morten Brandtzæg sier han er ille berørt av det som skjer i Gaza, skriver NRK. M72, en skulderholdt rakettkaster, har for eksempel blitt sett benyttet av israelsk forsvar IDF.

– Vi kan ikke si at vi selger dem for at de skal bli brukt i krigen i Gaza, men det har vært eksportert våpen tidligere fra vår amerikanske virksomhet til Israel, sier konsernsjef Morten Brandtzæg til NRK.

Kan ikke boikotte Israel

Han forklarer videre at det kan skje i to former, enten ved direkte salg til Israel eller gjennom salg eller donasjon fra amerikanske myndigheter.

Den norske staten har aksjemajoriteten i Nammo, også i Nammos kontor i USA, som ligger i Arizona. Brandtzæg forklarer videre til NRK at det er lite Nammo kan gjøre med hensyn til å påvirke amerikansk våpenindustris forhold til Israel.

– Nei, vi er en bitte liten spiller og dette er regulert veldig tydelig i USA.

– Det er regulert på en sånn måte at ingen industri har lov til å diskriminere Israel, heller ikke ved å unngå å selge ting. Det er det også lover mot. Det er veldig viktig å unngå at et selskap som produserer våpen skal ta politiske avgjørelser, sier Brandtzæg.

Er våpnene produsert i USA, må amerikanske regler følges.

Kontroverser i USA

Under president Biden kom en ny lov på plass i USA som gjør at myndighetene må vurdere det som usannsynlig at et våpen kan bli brukt til folkemord, folkerettsbrudd, brudd på Genèvekonvensjonen eller andre brudd på folkeretten, før de har lov til å selge det.

Dette gjelder altså Nammo-våpen som er produsert i USA. For våpen og ammunisjon produsert i Norge, gjelder norske regler. Norge har signert en avtale om at våpen ikke skal selges til land i krig.

Etter angrepet i Gaza der sju vestlige hjelpearbeidere ble drept, har debatten i det demokratiske partiet rundt dette blitt mer intens, skriver NRK. Flere demokrater at Biden-administrasjonen setter makt bak kravene om at Israel må gjøre mer for å hindre sivile tap ved å stanse videre leveranser spesielt av bomber og ammunisjon til Israel.