(Siste)

Over hele landet har tenåringer viet deler av ferien til intensivt skolearbeid, med imponerende resultater.

I Rogaland besto 71 av 74 sommerskoleelever ny eksamen i matte og naturfag, med 3,1 som gjennomsnittskarakter.

Da de avla eksamen på forsommeren, strøk de 74 elevene i yrkesrettet matte eller naturfag. Etter ni intensive undervisningsdager på sommerskolen prøvde de seg igjen 1. juli. Statistikken viser at fjorten av dem fikk karakteren 5, fjorten fikk 4, femten fikk 3 og 28 fikk 2.

– Dette er resultat av at de har jobbet iherdig, fra 8 til 15.30 hver dag. Å jobbe så intenst med ett fag er imponerende. Vi er veldig fornøyd, sier leder for sommerskolen i Rogaland, Margoth Sundsbø, til NTB.

Hun mener hovedutfordringen for dem som stryker på eksamen ikke er mangel på evne, men mangel på motivasjon til å lære.

Lønner seg

– Våre elever har hatt ulike grunner til å ta eksamen igjen i ferien. Elever som tar yrkesfag må bestå eksamen for å få fagbrevet sitt. Noen har blitt lokket med penger for å gå på sommerskolen, andre har valgt det selv. Når de først begynner, trives de fleste. Mange har fått en ny tro på seg selv. Nå vet de at de også kan prestere, under de rette forutsetningene.

Tretten fylker i Norge tilbyr i dag sommerskole med ulike kurs for elever fra videregående skole. NTB har vært i kontakt med ti av dem, alle har utelukkende gode erfaringer med sommerskolen. Langt de fleste deltakerne står på ny eksamen. Med tanke på at de fleste strøk sist gang de prøvde, er det imponerende.

– Hovedmålet er å få flere til å fullføre videregående skole. Vi ser at tilbudet forebygger frafall. Samfunnsøkonomisk lønner det seg veldig å ha sommerskole, sier spesialrådgiver Petter Borthen i Opplæringsavdelinga i Hordaland fylkeskommune.

Økt interesse

I Hordaland har de hatt sommerskole i fem år. Kursene er både for yrkesrettet og studierettet utdanning.

– Vi har både skoleflinke elever som vil forberede seg på kommende studier og elever som tar opp fag for å bestå eksamen. Det gjør at å gå på sommerskole ikke blir stigmatiserende, mener Borthen.

Av årets 96 deltakere på sommerskolen gikk 37 opp til eksamen i matte eller engelsk. 28 av dem besto. Borthen mener det burde være obligatorisk i alle fylker å tilby sommerskole, men med rom for regionale tilpasninger av kurstilbudet.

– Uansett har interessen for dette vokst de siste tre årene, sier han.

Ulike tilbud

Flere av fylkene, som Oslo og Troms, har utvidede opplegg i tillegg til sommerskolen. Troms tilbyr for eksempel påskeskole, mens Oslo kommune gjennomfører et komprimert undervisningsløp med eksamen i desember. I disse fylkene får elever med behov ekstra oppfølging fram til eksamen i juni. Det gjør at færre elever er aktuelle for deltagelse på eksamenskurs i sommerskolen

Kursene legges oftest til de første eller de siste ukene av sommerferien. I Hordaland og Rogaland var det i år sommerskole i to uker rett etter skoleslutt i juni.

– Vår erfaring er at de to første ukene av skoleferien fungerer bedre enn de to ukene før skolen begynner igjen. I begynnelsen av ferien husker eleven gjerne mer av fagene og er motivert for å ta kurset og «bli ferdig med det». Når vi hadde kurs på slutten av ferien hendte det at elever ikke møtte opp. Noen hadde glemt at de skulle komme, andre hadde fått sommerjobb eller reist på ferie, sier Borthen. (ANB–NTB)