– Konkurransen om stillingene er rigget, bevisst eller ubevisst, sier professor i biologi Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo (UiO) til studentavisen Universitas.
– Det er menneskelig å ansette sine egne, men nettopp derfor må vi organisere noen mekanismer som hindrer en slik favorisering.
Samme universitet
I en forskningsrapport har Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) undersøkt karrierene til alle som tok doktorgrad ved norske universiteter på begynnelsen av 2000-tallet.
Ti år senere har 90 prosent av de doktorandene som fremdeles arbeider ved universitetene, jobb på det samme universitetet som der de tok doktorgraden.
Svensk debatt
I Sverige har det de siste ukene rast en debatt om «intellektuell innavl» på universitetene.
Den svenske statsviteren Bo Rothstein angrep i en kronikk i Dagens Nyheter svensk akademia for bare å ansette sine egne tidligere studenter som forskere.
Slik intellektuell innavl er en trussel mot forskningen i Sverige, mener Rothstein.
Også i Norge
UiO-professor i Kristian Gundersen bekrefter at dette er et problem også i Norge og mener innavlen skyldes for lite konkurranse om stillingene.
En ringerunde Universitas har gjort, viser at professorer ved UiO mener at intern rekruttering kan være et problem, men ikke ved deres institutt.
Det har ikke Gundersen noe tro på.
– Stort problem
– Dette er en «sykdom» som rammer alle miljøer. Jeg har sett mange eksempler på at etablerte forskere fremmer sine egne folk på en urimelig måte, sier han.
– Institusjonene favoriserer sine egne, og det har blitt verre i det siste. Jeg vet hva jeg snakker om, jeg har sittet i den sentrale ansettelseskomiteen på UiO. Dette er et stort problem. (ANB)
Her kan du lese mer om akademisk innavl
Les mer om: artikkelemnene