Flere av fakultetene ved UiB har nemlig tre måneder kortere studieår enn de har krav på. Studentparlamentet oppfordrer studentene til å klage på rettighetsbruddet, skriver Studvest.
Studentene har krav på til sammen ti måneder studiesemester. Dette er derimot langt fra en realitet for studenter ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV), Det humanistiske fakultet (HF) og Det psykologiske fakultet ved Universitetet UiB.
Mens de fleste er godt i gang med studiene sine, er det noen som har fått ekstra lang ferie.
- Les også: Jukseregister for studenter
– Selv om det er greit med lang ferie gjør det at man presser mye lesing inn på kort tid, sier Julie Hojem, som studerer europastudier på SV.
– Jeg synes det er travelt å komme seg gjennom pensum, og dermed urettferdig at vi har tre måneder kortere enn andre å studere på,
Etter å ha fått juleferie 8. desember hadde hun sin første ordinære forelesning torsdag denne uka, og siste eksamen er allerede 18. mai.
- Les også: Fett for studentene
– Vi studerer for å lære, ikke for å ha ferie, og på tre måneder kunne vi lært mye mer, sier Hanna Sinnes, representant fra Studentlisten.
Sammen med Agnethe Smith Wiker har hun skrevet et leserinnlegg om problematikken knyttet til korte semestere i denne utgaven av Studvest.
– I dag gjør UiB ingenting for å tilrettelegge at man har et kortere semester. Semesterene må være like lange, og hvis ikke må de tilpasse pensum, sier Sinnes.
- Les også: Lange uker for forskerne
Hun nevner også at et argument som har blitt brukt har vært at professorene trenger forskningstid.
– Det er bra at professorer får tid til å forske, men det skal ikke gå utover studietiden og studiekvaliteten, sier Sinnes.
– Det er lovfestet at studiesemesteret til sammen skal være ti måneder, sier Jorid Martinsen, fag- og forskningsansvarlig i Arbeidsutvalget i Studentparlamentet ved UiB.
- Les også: Unge uten framtidstro
Hun oppfordrer studentene til å klage når de ser at semesteret deres er for kort.
– Studenter må generelt bli flinkere til å evaluere emnene sine. Det er viktig at man er bevisst på at det er en forskjellsbehandling, sier Martinsen.
Hun forteller at HF i Oslo har lengre semester og at studentene dermed lærer og får utnyttet skoleåret mer. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene