Hovedstyret i Norges Bank har rentemøte onsdag. Økonomer NTB har snakket tror styringsrenten blir holdt uendret på 1,5 prosent.
– Renta vil trolig holde seg lav i flere år. Det er større sannsynlighet for ytterligere kutt enn for økning i renta, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.
– Vi må regne med at det tar tid å få opp den økonomiske veksten, både i eurosonen og i resten av verden, sier hun.
Den europeiske sentralbanken (ESB) satte i sommer ned sin styringsrente til 0,75 prosent, halvparten av den norske. Mer turbulens i eurosonen kan føre til at kapital strømmer til Norge, på jakt etter en trygg havn. Det vil drive opp kronekursen, og kan presse Norges Bank til ytterligere rentekutt, sier Holvik.
- Les også: – Norsk økonomi mot strømmen
Ingen endring
Seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets tror heller ikke onsdagens rentemøte vil gi renteendring eller signaler om endret strategi siden rentemøtet i juni.
– Lavere inflasjon enn ventet og sterk kronekurs skulle snarere trekke i retning rentekutt. Ikke nå, men kanskje på litt lenger sikt.
Utviklingen i eurosonen er usikker, og gjør det vanskeligere å spå.
– Men vi ser tegn til større stabilitet og forventer tiltak fra ESB som vil motvirke ytterligere forverring, sier Boye.
- Les også: Ungdom i rentetrøbbel
Signaler
Norges Bank kommer med sine rentesignaler mens regjeringsapparatet starter innspurten i arbeidet med neste års statsbudsjett.
– Sentralbanksjef Øystein Olsen vil kanskje signalisere behov for en strammere finanspolitikk, og en annen innretting på bruk av oljepengene. Mindre til nyansettelser i offentlig sektor, og mer til investeringer som kan øke effektivitet og produktivitet i norsk økonomi på sikt, sier Holvik.
- Les også: Ja, vi har god råd
– Tør ikke spå
Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole tror heller ikke på en renteendring i denne omgang.
– Ulike forhold trekker i motsatt retning og utligner hverandre. Usikkerheten ute trekker ned. En høyere rente vil ramme eksportnæringene hardt. Men det er mange usikkerhetsfaktorer i internasjonal økonomi, og jeg tør ikke spå hvor lenge vi vil beholde lave renter, sier Grytten. (ANB-NTB)
Les mer om: artikkelemnene