(Siste)

Det viser forskning som har sett på hvordan hyppig jobbkontakt via telefon og e-post påvirker oss når vi egentlig skal ha fri.

Forskerne tror skyldfølelse i forhold til familieforpliktelser er hovedårsaken til at kvinner føler mer psykisk uro enn menn, skriver Forskning.no.

Skyldfølelse

– Kvinnene klarer å sjonglere jobb og familie like godt som mennene, men de føler mer skyld, sier den ene forskeren bak studien, Paul Glavin, ved University of Toronto.

– Det er denne skylden som synes å være kjernen til de negative følelsene kvinnene får.

Psykisk uro

Forskerne brukte opplysninger fra en ny landsdekkende, amerikansk arbeidslivsundersøkelse i sin forskning.

Deltakerne i studien var i hovedsak gift og hadde barn. De levde i husholdninger med middels inntekt, der mannen tjente litt mer enn kvinnen.

De ble spurt hvor ofte de ble kontaktet på e-post, telefon eller sms, utenfor jobben.

Funnene tydet på at kvinnene som ofte ble kontaktet av sjefen, kolleger eller klienter, opplevde høyere nivå av psykisk uro.

Mennene hadde ikke de samme negative følelsene ved å være i slik tett kontakt med jobb utenfor arbeidstiden.

Gamle normer

Studien tyder på at kvinnene føler skyld når de må håndtere jobbspørsmål hjemme, selv om det ikke forstyrret familielivet deres.

– Skyld synes å spille en vesentlig rolle når vi skal skille kvinners jobb-familie-opplevelse fra menns opplevelse, sier professor Scott Schieman, som jobber ved det samme universitetet.

Forskerne tror at gamle normer om kvinners rolle og forpliktelser i hjemmet, kan være med på å utløse skyldfølelsen, selv om kvinner er blitt viktigere også som forsørgere. (ANB)