– Norsk institutt for vannforskning (NIVA) analyserte mandag 29. juli de prøvene som har blitt sendt inn fra badeplasser i Mjøsa for tre typer av cyanotoksiner; microcystin, anatoksin-a og saxitoksin. Alle disse typene av cyanotoksiner er påvist i Norge tidligere. Ingen av disse toksinene ble påvist i prøvene fra Mjøsa og dette betyr at den cyanobakterietypen som nå danner oppblomstringer i Mjøsa ikke er giftproduserende, skriver NIVA i en pressemelding tirsdag.

Prøvene er gjort etter at det fra flere steder i Mjøsa er meldt om betydelige ansamlinger av alger som synes i en klar grønn farge.

Dette skyldes oppblomstring av cyanobakterier (blågrønnalger), og den aktuelle arten er identifisert som Dolichospermum lemmermanni, som potensielt kan produsere giftstoffer (toksiner). Men dette avkrefter altså NIVA i dag. 

 

– Uavhengig av om cyanobakteriene produserer giftstoffer eller ikke, så kan man få allergiske reaksjoner av å bade i vann med stor oppblomstring av cyanobakterier. NIVA, i samråd med Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver, anbefaler derfor fortsatt at en unngår å bade der det er stor ansamling av cyanobakterier (at vannet er grønt/siktedypet er mindre enn 0,5 meter), heter det i pressemeldingen, som nok mottas med stor lettelse av flere etter siste ukes tropevarme og bading i Mjøsa.

Mjøskommunene oppfordres til å følge med på utviklingen av oppblomstringen og NIVA tar imot prøver i dagene og ukene som kommer til mikroskopiske undersøkelser og cyanotoksinanalyser.