Det har Norsk Journalistlag (NJ) Innlandet og juryen konkludert med. Prisen for beste journalistikk ble delt ut i forbindelse med NJ Innlandets årsmøte og prisfest på Elverum fredag kveld.
– Det er kjempegøy, og nå er jeg veldig stolt. Vi er en redaksjon som jobber og står på for å levere på siste nytt, nytte og ikke minst på kritisk journalistikk, sier ansvarlig redaktør Erik H. Sønstelie.
– Iherdig arbeid
Juryen har bestått av eksterne folk fra bransjen, NRKs Sophie Lorch-Falch og Nationens Lars Bilit Hagen. De begrunner prisen slik:
«Ved hjelp av iherdig kildearbeid, jakt etter papirer og betimelige spørsmål, har redaksjonen blant annet dokumentert fryktkultur, brudd på arbeidsmiljøloven, underbemanning, uforsvarlig medisinhåndtering og politikere som lenge nektet å rydde opp. Det er prisverdig med lokale medier som graver videre og forteller leserne med et direkte språk om kritikkverdige forhold, selv om både politikere og ansatte kommunen kjemper imot».
Andre året på rad
I 2021 fikk OA også prisen for beste journalistikk. Avisen ble også hedret for sin journalistikk av Amedia for dekningen av dataangreet på Østre Toten, og var også i finalen i konkurransen Årets mediepriser i Bergen i mai.
At mediehuset, sammen med datteravisen, gjentar bedriften med prisen "beste journalistikk" i Innlandet i år vitner også om vilje til å klare mye med begrensede ressurser og en journalistisk utholdenhet, mener redaktøren.
– Det er ekstra gledelig, og det er inspirerende også for meg som leder, å se hva den flotte gjengen vår får til og hvilke nye steg vi tar og også skal ta neste år. Jeg må også takke juryen som ser hva vi jobber med og forsøker å få til, sier Sønstelie.
– Undersøkende journalistikk er og skal være en del av vårt DNA, understreker han.
Han trekker spesielt fram samspillet mellom Toten Idag-redaksjonen på Lena og hovedredaksjonen på Gjøvik. Høsten 2020 skrev Toten Idag og OA for første gang om de utfordrende forholdene i Vestre Totens hjemmetjeneste.
– Det er ekstra flott at dette arbeidet begynte i Toten Idag, og ikke minst det gode samspillet mellom de to avisene. Det har vært en veldig vanskelig sak, men her viser vi at OA lever opp til vårt gamle motto om «ingens herre., ingens trell». Vi er blitt møtt med makt, men har fortsatt å gjøre jobben, og det skal vi fortsette å gjøre, sier ansvarlig redaktør Erik H. Sønstelie.
NRK tok OA med seg i hyllesten etter sportspris for Lundby-nyhet
– Gir oss ikke
Redaktøren sier at det er OA og Toten Idag som i pakt med Vær Varsomplakaten punkt 1.5 har vært en stemme for fortvilte ansatte og utsatte brukere i kommunen og gått etter for å se nærmere på det de har fortalt.
– Den lokale makta har merket at lokalavisa har gravd. Det har de også hatt grunn til å få kjenne på, både administrasjon og folkevalgte. I denne saken føler jeg det er vi som har tjent ansatte, gamle og syke i kommunen. De som trenger hjelp og som tidvis i denne saken ikke har fått det, sier Sønstelie.
I skrivende stund er det to år siden de første sakene om hjemmetjenestens problemer.
– Det handler om journalistisk stamina. Makta har kanskje tidligere vært vant til at lokalpressen gir seg, men dette gir vi oss ikke på. Vi har et ansvar for å følge denne saken helt hjem. Vi kan ikke gi oss før Vestre Toten har en hjemmetjeneste som fungerer som den skal. Denne saken handler om mye mer enn mangel på sykepleieren, og vi kommer til å følge med, sier redaktøren.
– Et eksempel er saken om at pårørende selv måtte gi smertelindring til sine slektninger i livets siste fase fordi de ikke nådde frem på telefon.
Det er bare et av flere eksempel som har gjort inntrykk på OA-redaktøren fra det siste året,
- Det er virkelig å håpe at man kan finne tiltak som får skuta til å snu varig i Vestre Toten hjemmetjeneste. Flere ansatte mener at det kan hjelpe å tilby de samme ordningene som i Gjøvik fremfor å hyre inn stadig nye dyre vikarer, sier Sønstelie.
Satser videre
Selv om det var sakskomplekset om hjemmetjenesten som seier denne gangen, trekker Sønstelie fram flere av OAs satsinger det siste året og den generelle satsingen på gravende og undersøkende journalistikk.
– Metoo-varselet i Frp, kattetragedien, samfunnsskillene i Gjøvik og sexserien er andre eksempler. Det er mye vi kunne ha løftet fram. Vi fikk også nylig vite at NRK delte prisen for Årets nyhetsdekning i Norske sportsjournalisters forbund med OA og Knut Befring, sier han.
OA-redaksjonen prioriterer også kompetanseheving og nye metoder for undersøkende journalistikk.
– Vi satser på undersøkende journalistikk og datastøttet journalistikk. Våre journalister tar også nå masterstudier i undersøkende journalistikk, sier en glad og stolt ansvarlig redaktør Erik H. Sønstelie.