(Nationen) – Det handler om at jenter og gutter skal ha lyst til å ta en utdanning i landbruket, har lyst til å ta over gården og har lyst til å bli bønder, sier mat- og landbruksminister Geir Pollestad fra talerstolen.
Målet med opptrappingsplanen er at bøndene innen 2027 skal tjene cirka det samme som median-nordmannen. Median årslønn i Norge i 2023 var cirka 608.000 kroner ifølge Statistisk sentralbyrå. Dette er litt over inntekten til en industriarbeider.
– Det er ingen tvil om at det er behov for å øke lønnsomheten i matproduksjonen. Det er femti år siden sist det ble gjort et vedtak for jamstilling. Denne planen er enn det som ble gjort den gangen.
SP holder dermed valgløftet fra stortingsvalget i 2021, da de lovet at "en forpliktende og tidfestet plan for økonomisk jamstelling av jordbruket og andre yrkesgrupper skal ha en tidshorisont på 4-6 år".
Regjeringen vil ikke telle jord- og produksjonskvoter som egenkapital.
Leie av jord og kvoter skal imidlertid inn som en kostnad som må trekkes fra før beregning av reell inntekt.
Regjeringen kommer også med en plan for å få opp selvforsyningsgraden i Norge til 50 prosent. De setter mål om at norske bønder skal levere 90 prosent matkorn i et normalår.
– Produksjonen av frukt, grønnsaker, bær, korn, og poteter skal økes. I tillegg skal vi øke bruken av gras og beite til husdyrene våre. Kraftforet må bli mer norsk. For å nå målet må vi øke planteproduksjonen og bruke arealene i hele landet. Planen inneholder en rekke konkrete tiltak for å nå dette målet.
I tillegg vil de at den norske andelen i kraftfôr skal opp fra 55 til 70 prosent.
– Verden har endret seg. Den sikkerhetspolitiske situasjonen er forverret, og verden har blitt en farligere plass. Det betyr at vi må styrke vår nasjonale beredskap.
Selvforsyningsmålet er i tråd med både Sps egne valgløfter fra 2021 og Hurdalsplattformen.