– Mitt mål er å kjøpe tilbake eiendommene, hvor jeg har vasket toalett og vinduer.
Det forteller Aiman Shaqura (41) til Oppland Arbeiderblad. Hvor mange toaletter det er snakk om, kan vi komme tilbake til.
For gründeren har vært gjennom en lang reise i livet. Først og fremst som flykning, sammen med familien sin. Som ettåring startet han i 1982 en lang reise fra borgerkrig i fødelandet Libanon, via Tunisia, Sudan, Jugoslavia, Syria, Tyrkia, Hellas og Algerie. Da familien i 1991 ankom Norge startet en ny reise, som gikk via åtte forskjellige asylmottak, før de endelig endte opp på Lena i Østre Toten, mer enn ti år etter at de forlot hjemlandet.
Som ny i Norge kom Aiman bakpå. Da han skulle starte på skolen på Toten lå han langt etter de andre barna på blant annet språk, lesing og skriving. Familieøkonomien bidro dessuten til at Aiman ikke fikk bli med, da klassen for eksempel skulle på skoletur.
– Jeg har vært ti år på flukt og opplevd veldig mye, både gjennom det og utfordringene som kom i Norge. Jeg har lært verdien av å stå på og å ikke gi seg, forteller han engasjert.
Mye av lærdommen takker han foreldrene for – spesielt mor. Hun lærte Aiman å smile og være positiv, akkurat slik han framstår i dag.
Pengefolk går sammen for å hjelpe Gjøvik-Lyn: – Vi skal hjelpe de med å bli attraktive
Starter podcast
For Aiman Shaqura har slått hardt tilbake, til tross for et vanskelig utgangspunkt. Han var 19 år da han kjøpte sin første bolig, og han jobbet hardt for å få en utdannelse som siviløkonom fra Oxford og Bournemouth, og har siden blitt en anerkjent sosialentreprenør og millionær.
Han er kjent som en mann som gir andre vanskeligstilte muligheter. Og nå skal han starte podcast, hos OA: «Til topps med Aiman».
Til hver av de ti første episodene inviterer han en profilert person som forteller og deler sin historie med lytterne. Aiman lover både en olympiske mester og dyktige gründere. Målgruppen er alle som vil oppover og til «neste nivå», om det er innen helse, økonomi, gründervirksomhet eller frivillighet.
– Alle har potensiale og drømmer. Vi kan alle lære av de beste og mest fremgangsrike, for å komme oss opp fram, mener Aiman.
//Nå skal Aiman og Bashar bygge 10 nye leiligheter her //Byggingen er i gang: Her blir det ti nye leiligheter
– Ingen unnskyldning
Han vet åpenbart hvordan det er å stå på bar bakke. Derfor mener Aiman at nesten alle i Norge har enorme muligheter til å sette seg høye mål - og nå dem.
– Noen kan naturligvis oppleve dårlig helse og ting i livet som stopper dem, men for de fleste er det egentlig ganske lett. Det er egentlig «bare» å stå på på skolen, sier den vordende podcast-programlederen.
Selv jobbet han beinhardt under oppveksten på Toten - både på skolen og utenfor. Han klipte plen og plukket poteter, stein, jordbær - og flasker. Senere skulle han vaske toaletter og vinduer, blant mye annet. Og som nevnt vil han kjøpe eiendommene han har vasket på.
– Jeg har allerede kjøpt seks av dem. Så da er det bare fire igjen, sier han med et glimt i øyet.
Men han mener det.
– Det handler om å ikke være et offer, men heller finne ut hva jeg eller du kan gjøre. Norge er mulighetenes land, slår eks-flyktningen fast.
– Blir bra
Podcasten er ment både for innlandsfolk og nordmenn flest, så målgruppa er stor. Men til tross for at han snakker høyt om å sette seg mål og nå nå dem, har Aiman likevel ingen konkrete målsetninger om lyttertall.
– Nei, det har jeg jeg ikke turt ennå. Jeg har jo ingen erfaring med lyttertall. Målet for podcasten er å lage veldig godt innhold, sier han bestemt.
Og da får vi tro det blir godt innhold det.
Utviklingsredaktør og podcast-ansvarlig i Oppland Arbeiderblad, Lisa Granberg Jansen, er i alle fall overbevist.
– Lytterne kan forvente å bli inspirert til å jobbe for å nå målene sine. De kan forvente spennende gjester og konkrete metoder og verktøy som kan brukes for å lykkes, lover hun.
Når «Til Topps med Aiman» kommer på lufta er fortsatt ikke landet helt. Men en gang rundt årsskiftet skal første episode være ute.
Han startet med å pusse vinduer og sko - nå er Aiman en av Gjøviks fremste forretningsmenn
Bak et kontroversielt slør: – Døm meg ut fra hvem jeg er, ikke hva jeg har på meg