(Oppland Arbeiderblad)

Vestopplands befolkning våknet opp til tradisjonelle salutteringer også i år, men utover det er det lite tradisjonelt rundt 17. mai-feiringen. Bilkortesjer, digitale taler, korpsmusikk på overraskende steder til overraskende tidspunkter. Slik det også var i fjor.

Lengselen etter normale 17. mai-feiringer preget årets feiring. Det satt ordfører Torvild Sveen (Sp) i Gjøvik og Jens Mørch, kommuneoverlege i Vestre Toten og Søndre Land, ord på i sine direktesendte, digitale taler til befolkningen på nasjonaldagen.

– Det er snart tid for å gjøre noe hyggelig igjen. Før det gjenstår en viktig etappe. Vi må takke de ansatte og frivillige som sørger for at vi vaksinerer så mange vi kan. Også takk til dere som holder avstand og følger restriksjoner og anbefalinger. Neste år skal vi innta gatene og feire 17. mai i flokk, sa Sveen, som i sin tale blant annet rettet en takk til helsepersonell og lærere.

– Forhåpentlig står 17. mai-toget 2022 klar til avgang og venter på oss. Jeg gleder meg allerede til alle klemmene, sa Mørch, som holdt tale for dagen i Vestre Toten.

Russens ventetid

Russetiden er vanligvis en nærmere tre uker lang opptakt til 17. mai-feiringen. For russen på Gjøvik og Toten har det i år vært russetidstart helt inn mot 17. mai. Og også den blir annerledes med strenge restriksjoner.

Natt til 17. mai var politiet bekymret for at regler og restriksjoner ikke ble overholdt på Mjøsstranda, hvor omtrent 400 personer oppholdt seg. Russepresidentene på Lena-Valle, Mari Bergum og Heidi Buflaten, var i sine nasjonaldagstaler opptatt av at unge har vært gode eksempler i pandemien.

– De unge har gått foran som et godt eksempel. Det skal vi være stolte av. Østre Toten kommune er en fin å kommune. Som avgangselever, er det synd at mange kanskje er på vei ut av den. Uansett hva som skjer, håper jeg at alle sees igjen om noen år, sa Buflaten i sin del av talen.

– Vi som russ har et ekstra stort ansvar i denne perioden. Det er mange som har gledet seg til å starte feiringen, inntil videre har vi måttet stålsette oss. Vi må ofre litt av vår tilfredsstillelse. Vi må ikke gi opp, selv om det har vært kjedelig, sa Bergum.

Bilkortesjer over hele Vestoppland

I mangelen på tog og folkeliv langs gatene, viste 2020-feiringen at bil- og traktorkortesjer er en glimrende anledning til å skape liv. Over hele Vestoppland ble det 17. mai avholdt slike.

I Søndre Land var man tidlig ute på formiddagen for å spre stemning langs gatene. Der hadde man også stopp klokka 12.00, for å synge nasjonalsangen med resten av landet. Blant annet var ordfører Anne Hagenborg med i «koret».

Toten-kommunene hadde felles bil-, traktor- og veteranbilkortesje for året. Denne gikk gjennom store deler av kommunene.