– Dette synes vi er veldig tankevekkende. Tine har visst om at det blir underskudd nå på nyåret. Jeg synes det er synd at vi ikke gjør det vi kan for å produsere nok melk, en vare vi absolutt burde være selvforsynt med i Norge, sier Tor Jacob Solberg, som er melkebonde og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, til Nationen.
Som melkebonden selv sier, det er underskudd på melk i Norge. Produsentene produserer ikke for fullt, og økonomi skal ha gjort at det er lav interesse for å øke produksjonen i nærmeste fremtid.
Underskudd på 15 millioner liter
Det har ført til at Norges største produsent, Tine, må importere melk fra utlandet. De har varslet et underskudd på 15 millioner liter melk, noe som fører til tollnedsettelse og import av melkepulver.
Selskapet meldte også at det kan bli melkemangel i januar, februar og mars.
Vedtaket om tollkutt gjelder fram til 31. mars.
Tine understreker i egen pressemelding at det blir ikke tomme hyller til tross for lavere produksjon.
– Det er viktig å si at mangelen på melk ikke vil påvirke produksjonen av drikkemelk eller osteproduksjonen. Forbrukerne vil merke lite eller ingenting til mangelen, sier Johnny Ødegård, leder Norsk melkeråvare.
Tine skriver at på grunn av tørke og flom i deler av landet, med påfølgende variable fôravlinger, har melketilgangen blitt mindre enn forventet.
– For at Tine skal være leveringsdyktige på alle produkter har vi satt i gang tiltak, og forholdstallet for kumelk har blitt økt uten at det har gitt ønsket melkeleveranse raskt nok. Melk er trossalt en biologisk produksjon som det tar tid å endre, sier Ødegård.
Folk reagerer: – Dumt, dyrere, idioti
Ber om høyere pris
Solberg tror melkeprisen må opp for å øke produksjonsviljen blant bøndene.
– Det er jeg overbevist om. Det er produksjonslønnsomheten, og egentlig ikke forholdstallet i seg selv, som er problemet her og nå, sier han.
Fylkesleder i Akershus Bondelag og melkebonde på Gjerdrum, Jens Thori Kogstad, mener også det skuffende at Tine må importere melk.
– Jeg synes det er veldig synd og bekymringsfullt. Er det noe vi kan lage i Norge med de ressursene vi har, så er det melk, sier Kogstad.