(Oppland Arbeiderblad)

Operasjonsleder Per Solberg hos politiet i Innlandet kan fortelle om en relativt rolig natt til mandag 19. desember uten de store hendelsene.

Det eneste politiet har meldt på Twitter er en utforkjøring på riksveg 4 ved Eina, der en mann i 20-årene ble kjørt til sykehus.

– Sjåføren var alene i bilen, og har forklart at han fikk sleng på bilen i forbindelse med oppbremsing. Så havnet bilen utfor veien og han kolliderte med en lyktestolpe, sier Solberg.

Viltpåkjørsler

Mannen, som ifølge politiet bor på Romerike, framsto som uskadd etter utforkjøringen, men ble kjørt til sykehus for sikkerhets skyld.

– Vi mistenker ikke ruspåvirket kjøring, og har ikke beslaglagt førerkortet hans. Det blir imidlertid opprettet en trafikksak etter hendelsen, og han vil bli formelt avhørt på et senere tidspunkt, sier Solberg.

Utforkjøringen førte ikke til trafikale utfordringer utover at gatelysene i nærheten ble mørke.

Det er ifølge politiet ikke meldt om spesielt vanskelige kjøreforhold i Vestoppland og Innlandet, men flere steder har rådyr hatt fatale møter med bil.

– Det var blant annet en rådyrpåkjørsel på Mjøsvegen på Kapp i natt, men uten at andre enn dyret kom til skade, sier Solberg.

Trafikkaos

Lenger sør i landet har regn som fryser på bakken imidlertid gjort det utfordrende også på de mest trafikkerte veiene.

Vegtrafikksentralen meldte like før midnatt om svært glatte veier og svært utfordrende kjøreforhold i Østfold, og et par timer senere ble E6 stengt sør for Sarpsborg på grunn av flere kjøretøy som sto fast.

Etter fire og en halv time meldte Vegtrafikksentralen klokken halv sju mandag morgen at siste vogntog var berget på E6, og at veien ville bli åpnet etter salting.

Her i Innlandet ble riksveg 3 stengt ved Ølset nær Kvikne helt nord i fylket etter at en brøytebil kjørte seg fast. Veien ble åpnet klokken 7 etter å ha vært stengt om lag en halv time.

Lav skatt, høyt forbruk

Ifølge Klassekampen har gjennomsnittsskatten på en norsk millionlønn falt fra 44,5 til 32,8 prosent siden 1986, noe som er det laveste skattenivået i Norden.

– Dette viser at vi har mye mer å gå på for å få inn inntekter som kan finansiere velferdsstaten, men også at det norske skattesystemet ikke er så progressivt som vi ofte liker å tro, sier nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt til avisen.

Nordmenn flest øker imidlertid forbruket i motsetning til dansker og svensker, melder VG. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) skyldes dette at mange nå bruker av sparepengene for å opprettholde forbruket.

– Norge skiller seg ut ved at det fortsatt er en oppgang. Kanskje fordi folk har bedre råd eller at prisene ikke har gått fullt så mye opp som i nabolandene, sier seksjonsleder Pål Sletten i SSB til avisen.

Droner over Kyiv

Kyivs militæradministrasjon sier ni droner er skutt ned over den ukrainske hovedstaden tidlig mandag.

Øyenvitner sier også til Reuters at man kunne høre flere kraftige smell i og rundt Kyiv tidlig mandag morgen.

– Flyalarmene fortsetter i Kyiv. Finden angriper hovedstaden med Shahed-våpen. Luftforsvaret er iverksatt, skriver byens militæradministrasjon på Telegram.

De iranskproduserte dronene omtales ofte som kamikazedroner fordi de styrter inn i målet i stedet for å fyre av våpen og så returnere. Ukraina sier russerne har brukt denne dronetypen også tidligere i krigen.

Tidligere natt til mandag opplyste også guvernøren i regionen at Kyiv var utsatt for droneangrep.