Tirsdag for halvannen uke siden flommet vannet over flere steder i Vestoppland etter et betydelig regnvær. Flere steder ble det utløst jordskred. Blant annet ble veier i Nordre Land stengt da grunnen forsvant.
Nå varsles det nye farer. Fra mandag morgen er det oransje farevarsel for jord- og flomskred i deler av Innlandet, Viken, Trøndelag og Møre og Romsdal. Det er også sendt ut farevarsel for kraftig regn.
– Flere skredhendelser er forventet, og noen kan få store konsekvenser. Utsatt bebyggelse kan bli berørt. Framkommelighet på vei eller jernbane kan bli redusert, heter det i farevarselet.
– Det begynner natt til mandag. Deretter tar det seg opp mandag ettermiddag og holder på intensivt fram til tirsdag morgen før det roer seg ned, sier statsmeteorolog Pernille Borander til NTB.
Borander sier av lavtrykk fra Sverige er sjeldent, og fører til mye regn og sterk vind. Hun ber også folk bruke helgen på å sikre løse gjenstander.
– Venter 80mm nedbør
Videre anbefalinger er at en holder seg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som står bak varslingstjenesten Varsom, skriver at det er bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring, som er spesielt utsatt.
– Det ventes opp mot 80 mm nedbør i løpet av mandagen, lokalt kraftige regnbyger. Nedbørmengden og nedbørens plassering er noe usikker. Skredfaren er størst der bygene treffer, skriver de.
– Mandag er det ventet 60-80 mm på 24 timer, noe som kan føre til mye overvann, skriver Meteorologisk institutt på Twitter/X.
Pernille Borander i Meteorologisk institutt sier at det ikke er vanlig for østlendinger å oppleve slik vær.
OA har sjekket værmeldingen for utvalgte steder i Vestoppland, som er som følger:
- Gjøvik er spådd å få regn hele dagen. Mellom 0,1 og 8,5mm i timen
- Raufoss er spådd å få regn hele dagen. Mellom 0,1 og 13mm i timen
- Gran er spådd å få regn nesten hele dagen. Mellom 0,0 og 7,4mm i timen
- Dokka er spådd å få regn hele dagen. Mellom 0,0 og 5,6mm i timen
- Fagernes er spådd å få regn etter klokka 05 om morgenen. Mellom 0,0 og 2,9mm i timen
Etterslep på infrastruktur
Fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund sier lørdag at han er i ferd med å sende NVEs farevarsel ut til alle Innlandets kommuner.
– Det sendes ut med kvitteringskrav. Jeg håper kommunene er forberedte.
Konsekvensene av mye regn kan være flere, og Lund nevner disse:
– Veier kan bli stengt, elektronisk kommunikasjon kan bli borte. Det kan komme veldig mye vann i noen områder. Mye vann på kort tid kan skape problemer med avløp.
Mer sjelden er strømbrudd.
Asbjørn Lund påpeker at vi fremdeles har et etterslep på oppgraderingen av infrastruktur.
– De fleste ser på dette som en del av klimaendringene. Vi må gjøre infrastrukturen mer robust, særlig vann og avløp. Vi har et stort etterslep på infrastrukturen med vannhåndtering.
– Er det politisk vilje som mangler?
– Alle risikovurderinger vi gjør tilsier at været vil bli mer utfordrende, og det er opp til politikerne å gjøre noe med den kunnskapen, svarer Lund, og legger til at det finnes en risiko- og sårbarhetsanalyse for Innlandet og en fylkesberedskapsplan.
Begge bedømmer han som gode.
Møter Vegtrafikksentralen
Seksjonssjef i Innlandet fylkeskommune Arne Fredheim opplyser at fylkeskommunen og de andre kommunene møter søndag i Fylkesberedskapsrådet.
– Vi er forberedt på å tre sammen i stab, muligens allerede i morgen. Vi møter Vegtrafikksentralen og Fylkesberedskapsrådet på ettermiddagen.
– Hva ser du som hovedutfordringene for veiene?
– Avløpskapasiteten og stikkrenner og grøfter er hovedutfordringene. Kommer det brått i enorme mengder vil det bli utfordringer.
Dette gjør du
Kommuner, statsforvalteren og fylkeskommunen er alle forberedt når det kommer uvær. De har også tidligere oppfordret hvermansen til å gjøre tiltak selv for å unngå oversvømmelser og i verste fall skader på materiell eller mennesker.
Blant annet kan du følge disse rådene:
- Planlegg for at veier kan bli stengt og at strøm, telefon og internett kan bli borte i deler av fylket i perioder.
- Beredskapsaktører bør utplassere kjøretøy og annet utstyr slik at stengte veier ikke hindrer respons.
- Rydd kvist og kvast i bekker og bekkeleier slik at vannet renner der det skal, og sørg for at kulverter og stikkrenner er åpne.
Dette gjelder for egenberedskap:
- Ha forsyninger for 3 dager. Anbefalt liste finner du her: www.sikkerhverdag.no
- Sikre verdier som for eksempel campingvogner, og flytt verdier opp fra kjellere. Bønder bør sikre rundballer, vanningsanlegg og annet materiell.
- Sett deg inn i hvor du kan møte om strøm, internett og telefon er nede og du trenger hjelp. Sjekk kommunen sin hjemmeside på forhånd.