Kommunal- og regionaldepartementet har denne uka foreslått å frita 80 prosent av studentboligene fra de nye kravene om såkalt universell utforming og tilgjengelighet for alle.
De funksjonshemmede er skuffet over forslaget, mens byggenæringen presser på for å få flere unntak.
– Uetisk
– Vi er overrasket over at regjeringen nå gir etter for presset som deler av byggenæringen lenge har reist mot kravene til et tilgjengelig samfunn, sier generalsekretær i FFO, Liv Arum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Hun viser til at kravet om tilgjengelighet er et resultat av en villet politikk, som erkjenner det faktum at det i dag er svært mange som ikke har den samme rett til å velge hvor de vil bo på grunn av sine fysiske problemer.
– Vi fastholder det vi tidligere har sagt: Det er utbyggerne og arkitektene som må ta utfordringene som kommer i kjølvannet av kravet om tilgjengelighet, sier Arum.
– At funksjonshemmede studenter henges ut som en kostnad, er rett og slett uetisk, og det bidrar til å stigmatisere og marginalisere funksjonshemmede som et fordyrende element i samfunnet.
- Les også: Krever ny boligpolitikk
Før jul presenterte NBBL og en del andre aktører i boligbransjen en rekke krav overfor departementet. De tok blant annet til orde for å frita hele 90 prosent av studentboligene fra kravene om tilgjengelighet i de nye tekniske forskriftene.
– Vi setter stor pris på at kommunalminister Liv Signe Navarsete har vært lydhør for innspillene fra en nær sagt samlet boligbransje, sier Thor Eek i NBBL.
Han håper Navarsete nå vil se med nye øyne også på de generelle byggekravene og imøtekomme boligbransjens forslag om at det kan gis fritak fra byggekravene for 30 prosent av boligene i ordinære byggeprosjekter.
– De nye byggekravene som ble gjort gjeldende i fjor sommer, er fordyrende, og vil medføre en ytterligere boligprisøkning i et marked som allerede er hardt presset, sier Eek.
– Veldig glad
Studentorganisasjonene er også fornøyd med regjeringen og mener fritaket kan gi billigere studentboliger.
– Dette har vi jobbet for lenge, og vi er veldig glad for at regjeringen har lyttet til oss, sier leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Kim Kantardjiev.
– At 80 prosent av studentboligene fritas fra de fordyrende kravene til universell utforming er godt nytt. Det betyr at det vil være mulig å fortsette utbyggingen av studentboliger, og at disse fortsatt skal ha en lav husleie for studentene, sier han. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene