[NA24] Handelsbankens Ida Wolden Bache mener situasjonen for Norge og norsk økonomi er rosenrød.
I alle fall når en sammenligner med den situasjonen som store deler av Europas befolkning står overfor. Men det blir likevel et rentehopp til neste år til neste år.
- Les også: Unngå BSU-tabben
Norge har lav arbeidsledighet, lav inflasjon, lave renter, masse oljekroner og en sterk krone som gir kjøpekraft ute.
Men det er farer som lurer der ute. Den største knytter seg til den økonomiske krisen i Europa som igjen har forverret seg.
Den andre er mer hjemlig, nærmere bestemt faren for økte renter.
- Les også: Tåler et rentebyks
– Vi var overrasket over at Norges Bank valgte å kutte renten på nytt ved siste rentemøte i mars, sa Wolden Bache.
– Vi tror de vil måtte oppjustere rentebanen igjen.
- Les også: På tide med fastrente
Det er likevel ingen stor dramatikk i bankens spådommer:
Styringsrenten til Norges Bank vil bli liggende uendret på 1,50 prosent helt til mars neste år, så vil den øke til 2,5 prosent innen utgangen av 2013.
Hvor mye denne økningen vil koste deg, kan du se i denne tabellen:
Krisen i Europa fikk mye oppmerksomhet på et frokostmøte i Handelsbanken torsdag. Banken frykter en forverring i situasjonen.
En endring til det verre vil også påvirke renten her hjemme på en slik måte at den ikke vil øke, slik banken nå ser som mest sannsynlig.
Oljen sikrer oss nordmenn en plass på den grønne gren. Men Handelsbanken mener oljeavhengigheten er et tveegget sverd, og at vi skal vokte oss vel for å tro at Norge ikke kan rammes.
- Les også: Unge uten bolig
En del av de samme argumentene som i dag blir brukt til fordel for Norges gunstige økonomiske situasjon, ble også anført av økonomer i kriseland som Spania og Irland før det smalt.
– Det er en høyst reell risiko for fornyet gjeldskrise i Europa, sa Wolden Bache, og viste til at en slik forverring tidligere har vist seg også å påvirke Norge negativt.
Norsk økonomi har de senere årene nytt godt av stor arbeidsinnvandring. Cirka 70 prosent av befolkningsveksten har vært innvandring, og det alt vesentligste av innvandringen er arbeidsinnvandring. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene