Økonom Roger Bjørnstad i analyseselskapet Pöyry mener en slik utbygging er nødvendig for å hjelpe ungdom og innvandrere som sliter på boligmarkedet.
For dem er selv rimeligere leiligheter utenfor bysentrum for dyre.
– Med det lave skattenivået vi har på boliger, blir inngangsbilletten på boligmarkedet veldig høy, sier Bjørnstad til NRK.
– Da må man i det minste sikre en storstilt utbygging av kommunale utleie-leiligheter. De kan leies ut billig fordi de har en relativt lav standard.
- Les også: Rift om små leiligheter
Men Bjørnstad påpeker at en slik utbygging heller ikke er helt uproblematisk og viser til at det kan føre til gettoer, slik vi tidligere har sett vokse fram i andre land.
– Alle må jo ha et sted å bo, og hvis dette er unntatt politisk kontroll og styring, frykter jeg at vi kan få gettotilstander i en del bydeler, for særlig innvandrere samler seg jo der det er mulig å bosette seg, sier han.
For å forhindre gettoer, mener han politikerne må på banen.
– Det er viktig med et virkemiddelapparat som kan sikre at boforholdene er gode, og at boligene blir spredt geografisk, sier økonomen til NRK.
- Les også: Tvilsomme boliglån
Selvaag Bolig er en av entreprenørene som også reagerer på de høye prisene i boligmarkedet.
– Jeg mener at vi for første gang på 50 år er i ferd med å få et klasseskille i boligmarkedet på grunn av den politikken vi ser nå, sier direktør Baard Schumann i Selvaag og viser til at store grupper ikke har råd til å eie sin egen bolig.
Han mener byggekostnader, tomtepris og regjeringens krav om universell utforming, er noen av faktorene som presser prisene oppover.
Selvaag har derfor begynt å skreddersy boliger både for innvandrere og ungdom for å klare å holde prisen så langt nede som mulig. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene