Forskere skylder på Kunnskapsløftet og mener det har ødelagt yrkesfagene.
- Les også: Kamp om lærlingene
Av nye frisørlærlinger i Oslo i år kommer bare 18 fra den offentlige skolen. For fire år siden var tallet 60, skriver Klassekampen.
De store frisørkjedene har åpnet sine egne skoler og rekrutterer helst lærlinger derfra. Den første private frisørskolen ble åpnet for 25 år siden. I dag utdanner de private skolene om lag 80 prosent av frisørene. Byggebransjen tar inn stadig flere voksenlærlinger, som tar svennebrevet ved å ta hele opplæringen i bedriften.
- Les også: Norske lærlinger kan ikke nok
I mediegrafikerfaget går stadig flere av lærlingplassene til studenter som har gått grafisk design eller lignende på private fagskoler og bruker lærlingordningen til å skaffe seg yrkeserfaring.
– Vi har sett en nedgang helt siden Kunnskapsløftet, som noen kaller «kunnskapsbløffen», og jeg lurer på om det ligger noe sannhet i det, sier Mirja Rahm, som leder Opplæringskontoret for frisørfagene i Oslo og Akershus.
- Les også: Satser på lærlinger
Forsker ved NTNU, Kari Hansen, mener utviklingen er et symptom på at den offentlige yrkesopplæringen er i forfall.
– Den offentlige skolen er for dårlig. Bransjen synes ikke elevene er gode nok, og da oppretter den heller sine egne tilbud, sier Hansen. (ANB–NTB)
Les mer om: artikkelemnene